23948sdkhjf

Fler leverantörer kör okylt

Linas Matkasse och vissa Ica-handlare kör också ut matkassar i bilar utan kylsystem.
Efter avslöjandet om att Hemköp och Middagsfrid kör ut sina matkassar i okylda bilar har andra leverantörer varit snabba med att påpeka hur deras leveranser går till. Mathem, Ecoviva och City Gross har alla gått ut med att de alltid kör med kylda bilar.

Men även andra leverantörer har visat sig transportera matkassar utan att använda kylsystem. Både Linas Matkasse och vissa Ica-handlare använder sig av Postnord som underleverantör, som kör transporterna utan aktiv kyla, rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt en insynskälla som tidningen haft kontakt med kunde det ta många timmar innan varorna kom till kundernas kylskåp.

– Vi körde i vanliga bilar, inte kylbilar. Frys och kylvaror låg i en frigolitlåda. De kunde ligga där i upp till 7 timmar, säger källan till SvD.

Enligt Livsmedelsverket är frigolitlåda-lösningen inte godkänd, som också kräver att de rekommenderade temperaturens hålls samt att frysvarors temperaturer ska registreras, vilket en källa till SvD menar inte händer.

Det påståendet går Linas Matkasses vd emot, som menar att deras kylmetod är säker.

– Vi har en temperaturlogga i varje bil och varje minut får vi en uppdatering på vilken temperatur maten håller, säger vd Niklas Aronsson till SvD.

Enligt Postnord levererar de "enligt uppdragsgivarens krav" och levererar därför matkassar från Linas Matkasse och vissa Ica-handlare i okylda bilar. Den enda kylningen är frigolitlådor med en så kallad temperaturpuck för att varorna ska hållas kylda.

Enligt Icas kvalitetschef Mats Ovegård kan det finnas problem med lösningen i dagsläget.

– Vi ställer inte krav på att det ska vara just en kylbil men det ställs krav på att man ska kunna mäta och på att temperaturen hålls. Kör man en längre slinga är det nog svårt att leva upp till det utan ha kyla i bilen, säger Mats Ovegård till SvD.

Han tillägger att om inte ramavtalet följs så måste Ica ta en diskussion med Postnord.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093