23948sdkhjf

Mackmyra slår rekord – minskar förlusten

Försäljningen är större än någonsin men destilleriet går fortfarande med förlust.
Whiskydestilleriet Mackmyras totala försäljning ökade med 20 procent under tredje kvartalet, där flaskförsäljningen ökade med 11 procent och fatförsäljningen med 35 procent.

"Antal sålda flaskor 12 månader rullande nådde en ny rekordnivå och uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 264.000 flaskor vilket var en ökning med 38 procent jämfört med motsvarande 12 månaders period föregående år", skriver företaget i rapporten.

Exporten till de prioriterade länderna Tyskland, Storbritannien och Frankrike ökade kraftigt: 30 procent, vilket innebär att marknaderna utgjorde 21 procent av den totala flaskförsäljningen i kvartalet.

Rörelseresultatet ligger dock fortfarande på -3,9 miljoner kronor under tredje kvartalet, trots en ökning (-5,3). Förlusten efter skatt blev därmed cirka 7 miljoner kronor.

– Det negativa resultat som vi rapporterar är en följd av räntekostnader och avskrivningar. Vi gjorde ett strategiskt val att under 2010-2013 bygga ett större modernt miljöanpassat destilleri och destillera stora mängder whisky för att möjliggöra en framtida försäljningstillväxt. Finansieringen skedde till stor del med lån. Vi har därför idag räntekostnader på cirka 11 miljoner per år och avskrivningar på ungefär lika mycket, skriver vd Magnus Dandanell i rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078