23948sdkhjf

Norrmän om svensk kyckling: "Du blir lurad"

Efter TV2:s reportage om norsk gränshandel av svensk kyckling var det många som blev förvånade.
Varje år handlar norrmän flera hundra ton fryst kycklingfilé i Sverige på grund av billigare pris än i Norge. Därför var förvåningen stor när TV2:s program Matkontrollen i förra veckan påstod att det var fel – egentligen kan man få billigare färsk kyckling i Norge, eftersom svensk kyckling är pumpad full med saltvatten, skriver norska Dagbladet.

Matkontrollen gav forskaren Birger Svihus vid universitetet i Ås i uppdrag att undersöka Guldfågeln och Kronfågels produkter, eftersom dessa två är de mest populära bland gränshandlande norrmän.

– Man blir på sätt och vis lurad, om man tror att man köper ren kycklingfilé, säger han i Matkontrollens program, angående de 13 procent av en vanlig filé som är saltvatten.

I reportaget liknande man produkterna med färsk kycklingfilé från First Price, som är 5 kronor billigare per kilo. Det har senare kritiserats av chefen för kedjan Maximat, som har flera butiker vid norska gränsen. Ole Lind menar att Matkontrollen gjorde fel som inte jämförde de svenska märkesvarorna med de norska märkesvarorna som kostar mycket mer, och att det finns alternativ som kostar hälften av vad Kronfågelns och Guldfågelns produkter kostar.

– När det läggs fram statistik från SSB visar siffrorna att de svenska dagligvarupriserna är i snitt 30 procent lägre än de norska, säger han till Dagbladet.

I Norge uppmanar Forbrukerrådet (ung. Konsumentrådet) att kött som fått en tillsats av mer än fem procent saltvatten ska märkas tydligt på framsidan av förpackningen. På Kronfågel och Guldfågels förpackningar som säljs i Sverige finns det en märkning om mängden saltvatten, men på baksidan.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078