23948sdkhjf

Dansk kommun gör fläsk obligatoriskt

Nu måste man "främja dansk matkultur" och servera fläsk i Randers alla skolor.
Från och med nu måste man servera fläsk i danska kommunen Randers skolor – nyligen röstade kommunfullmäktige igenom förslaget som ska ”främja dansk matkultur”, skriver Svt Nyheter.

Förslaget lades av det nationalistiska partiet Dansk Folkeparti med stöd av det konservativa Venstrepartiet och fastställdes efter att det röstats igenom med 16 röster mot 15. Enligt nyhetsbyrån Ritzau förklaras förslaget med att det säkrar en "sund och varierande kost" och att det inte är fråga om något tvång för eleverna att äta något som går emot värderingar eller religion.

– Kritiker inom fullmäktige kom som förväntat med bu-rop, för de ville inte förstå att det inte handlar om att proppa ner köttbullar i halsen på någon, säger ledamoten Frank Nørgaard, Dansk Folkeparti, till Ritzau.

Det hela började med att flera av Randers kommuns verksamheter valt att sluta servera griskött – något som nu görs omöjligt. Från nej-röstarna till förslaget kommer det hård kritik.

– Jag tycker det är fullständigt absurt när det inte har varit några invändningar från missnöjda föräldrar. Det är ett problem som man har tagit ur luften. Det är ett stort grisståhej för ingenting, säger ledamoten Kasper Fuhr Christensen till danska tidningen Jyllands-Posten.

Även i andra delar av landet har man valt att inte servera fläsk i skolan, då man inte vill särbehandla barn. Enligt Svt Nyheter har det på flera håll lett till stora debatter och att köttet blivit en politiskt laddad symbol.

I genomsnitt äter danskarna nio kilo fläskkött om året, enligt statistik från marknadsundersökningsinstitut GfK. Totalt föder man upp cirka 25 miljoner grisar om året, varav cirka 90 procent exporteras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064