23948sdkhjf

Världens matpriser högre än på länge

Priserna steg med 16 procent under 2016 – socker och spannmål största anledningarna.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO rapporterar att världsmarknadspriserna på livsmedel är de högsta på två år – under 2016 steg index med cirka 16 procent.

Organisationens index baserar sig på en varukorg där världsmarknadspriserna för de fem stora livsmedelsgrupperna – spannmål, socker, kött, mejeriprodukter samt vegetabilisk olja. I januari lade sig indexet på 173,8, vilket är den högsta siffran sedan februari 2015. Framförallt anges det stigande priset på socker samt exportpriset på spannmål som de största bidragande orsakerna till höjningen.

I och med höjningen blev januari den sjätte månaden i rad som index stigit, och man ser samtidigt att priserna under 2017 kan vara mer fluktuerande än under 2016. Enligt FAO är Donald Trumps handelspolicys för USA en av de bidragande orsakerna till prognosen, tillsammans med till exempel relationen mellan de två stora spannmålsproducenterna Ukraina och Ryssland.

– Osäkerheter kommer att skapa problem för internationella marknader, säger FAO:s chefsekonom Abdolreza Abassian till Reuters.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078