23948sdkhjf

EU:s stoppsystem blir svensk standard

Systemet innebär snabbare stopp för farliga livsmedel.
Livsmedelsverket följer i EU:s fotspår och inför ett nytt verktyg för att snabbare stoppa hälsofarliga produkter från att spridas. Systemet, som går under förkortningen iRASFF, är den webbaserade versionen av RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) som används av medlemsländerna för att varna för farlig mat.

Vid fynd av hälsofarliga livsmedel ska kommuner nu lätt kunna larma andra kommuners kontrollorgan. Med systemet ska försäljningen kunna stoppas snabbare på fler ställen, och alla de ansvariga för svensk livsmedelskontroll, Livsmedelsverket, länsstyrelserna, kommunerna och Försvarsmakten, kommer ha bevakning av systemet och återrapportera utförda åtgärder.

– Med hjälp av det här systemet kan myndigheterna snabbare tillsammans stoppa mat som kan vara en risk för människors hälsa, säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Införandet av verktyget är lösningen på det uppdrag Livsmedelverkets fick förra året från regeringen – att utveckla ett nationellt varningssystem som ska öka informationsflödet mellan de olika kontrollmyndigheterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094