23948sdkhjf

Gojibär fulla av gifter

Fyra av tolv undersökta påsar innehöll gifter över gränsvärdena.
I en undersökning genomförd av konsumenttidningen Råd & Rön analyserades gojibär från tolv olika leverantörer – fyra av märkena innehöll halter av ett eller flera bekämpningsmedel över EU:s tillåtna värden.

En överväldigande del av bären kommer från Kina, där man använt bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Däremot visade sig alla ekomärkta gojibär vara giftfria, tillsammans med Coops konventionellt odlade bär.

Totalt fann man 22 olika gifter i undersökningen. Tre av påsarna innehöll medlet carbofuran, för vilket gränsvärdet tidigare sänkts.

– Det är väldigt giftigt och ger akuta effekter. Det påverkar nervsystemet, man kan få skakningar i kroppen och bli illamående. Och det behövs inte så stora mängder, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till Svt Nyheter.

Enligt en bedömning av Råd & Röns analys från Livsmedelsverket är det bara påsarna med carbofuran som ligger över EU:s gränsvärde.

De fyra märken som låg över gränshalterna för EU var Earth Control, Garant, Ica Gott liv och Risenta. Sedan undersökningen gjordes har Ica efter en egen kontroll återkallat ett stort parti bär som innehöll bekämpningsmedel över gränsvärdena. Risenta har sedan tidigare meddelat att man från och med 1 februari enbart kommer att sälja ekologiska gojibär.

Rawpowder, Superfruit och Biofood innehöll bekämpningsmedel som var under gränsvärdena, medan Sellton, Urte­kram, The Raw Chocolate Co, Kung Markatta och Coop alla hade bär fria från gifter.

Livsmedelsverket ser inte att det är särskilt farligt att äta bären i normala mängder, men utesluter inte att en överkonsumtion kan ha skadliga effekter på lång sikt.

– Vi tycker inte det är farligt. Men det är lite onödigt att det finns så många olika ämnen i bären, särskilt med tanke på att de framställs som så hälsosamma, säger Anneli Widenfalk till Svt Nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062