23948sdkhjf

Genombrott för quinoaforskning

Forskare har avkodat grödans genetiska kod, vilket kan öka produktionen och sänka priset.
Den sydamerikanska grödan quinoa har länge placerats i kategorin "super food", då den tillhör världens mest näringsrika spannmål. På senare år har det lett till att priserna skjutit i höjden då efterfrågan vida överstiger utbudet.

Nu har forskare avkodat quinoans genetiska kod, vilket man tror kommer innebära en utveckling av fler produktiva varianter och därmed lägre priser, skriver BBC.

– Quinoa är otroligt uthållig och kan odlas i näringsfattig eller saltrik jord. Den kan förse världen med en hälsosam, näringsrik livsmedelskälla med användning av land och vatten som i dagsläget inte kan användas, säger Mark Tester, professor vid King Abdullah University of Science and Technology i Saudiarabien, enligt Guardian.

En avkodning av quinoan innebär att man nu kan odla fram de optimala egenskaperna för att bland annat öka skörden och minska risken för skadeangrepp.

Enligt Mark Tester, som ledde forskningsgruppen, har quinoa en stor potential att förbättra den globala matsäkerheten. Forskningsteamet säger sig redan ha pekat ut de gener som kan förbättra både kvalitet och skördar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078