23948sdkhjf

Icas lönsamhet unikt hög

Fyra stora Maxi-butiker har gett en sammanlagd utdelning på över 1 miljard de senaste tio åren.
I en kartläggning utförd av Dagens industri har man sammanställt resultaten för 1 200 Ica-butiker i landet. Den visar att lönsamheten för butikerna är unikt hög, där vissa butiker har marginaler över 10 procent.

Rörelsemarginalen för butiksledet uppgick under 2016 till 3,4 procent – sammankopplat med hela Icagruppens svenska verksamhet ger det en rörelsemarginal på cirka 6,5 procent. Det är mer än svenska tvåan Axfoods 4,4 procent, men också över amerikanska megahandlaren Walmarts 5 procent.

Lönsamheten förklaras med modellen: varje butik inom Ica är ett enskilt aktiebolag, där handlaren äger driften medan den svenska delen av Icagruppen främst fungerar som grossist och marknadsförare.

– De har varit skickliga på att nå ut och jobbar väldigt professionellt och decentraliserat. Samtidigt är det en väldigt koncentrerad marknad, säger Sven-Olov Daunfeldt på HUI Research, till Dagens industri.

Det är framförallt Maxi-butikerna som står för den högsta genomsnittliga lönsamheten. För Maxi-butikerna ligger rörelsemarginalen på 4,1 procent, men bland de större är det vanligare med rörelsemarginaler över 6 procent.

Det ger också stora utdelningar för ägarna. Den totala utdelningen för 2016 ligger på drygt 2,1 miljarder kronor, varav hälften går till ägarna då medlemsorganisationen Icahandlarnas förbund äger drygt 51 procent av Icagruppen.

Sedan 2005 har den samlade utdelningen ökat med 13 procent om året, och sedan 2006 har fyra Maxi-butiker delat ut över 200 miljoner kronor. Sammanlagt står de fyra för utdelningar över 1 miljard.

Även de mindre butikerna, Nära och Supermarket, kan visa upp en hög utdelning i förhållande till omsättningen. Under 2016 kunde totalt 13 butiker dela ut summor som motsvarade mer än 10 procent av sin försäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094