Elstötar ska ge bättre smak på kryddorna

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Tekniken kan halvera torktiden samtidigt som smak och lukt förbättras.

En forskningsgrupp i livsmedelsteknik vid Lunds universitet har kommit fram till hur man förkortar torktiden för kryddor – samtidigt som både smak och lukt behålls i högre grad.

Genom att behandla färska kryddor med elektriska pulser, så kallad pulsed electric field-teknik, kan bladens porer behållas öppna och låta vattnet avdunsta. Det i sin tur leder till att flera av kryddbladets smakbärande celler och ämnen fortfarande är intakta efter att bladen torkats.


– Hittills har vi jobbat med basilika. Härnäst funderar vi på att testa dill, säger Federico Gomez, forskare i livsmedelsteknik vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Utöver kryddmarknaden skulle även teproducenter kunna dra stor nytta av en snabbare, och mer beständig, torkteknik.

Läs också: Foodtech-bolaget tvingas till förändring

Förutom Federico Gomez är också Allan Rasmusson, professor i molekylär cellbiologi vid Lunds universitet, delaktig i forskningen. De båda forskarna har kopplingar till det börsnoterade företaget Optifreeze, som sedan tidigare arbetat fram liknande metoder för frysning och kylning av grönsaker, frukt och bär.

Läs också: Rutinerad nederländare till innovationsföretaget

I våras förra året lämnade de båda forskarna, tillsammans med en rad internationella kollegor, in en patentansökan för den här metoden av torkning som vid godkännande tillfaller just Optifreeze.

Bland annat samarbetar Optifreeze med Vidinge Grönt, med mål att frysa ned större mängder sallad som vid upptining fortfarande behåller smak, färg och form. En annan samarbetspartner är Orkla Foods, åt vilka Optifreeze och Vidinge Grönt räknar med att inom kort kunna producera fryst sallad till.
Mer om: OptiFreeze


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Producenten bakom årets dagligvara gasell på nytt

Njie, tillsammans med bland andra bryggeriet Poppels, placerar sig på topp tio-listan över Västra Götalands läns snabbast växande företag.

Otto har fansen i ryggen

Barnmatstillverkaren vann nyligen "David mot Goliat"-priset tack vare omröstning – nu bygger man nätverk av ambassadörer.

Spisa vill odla grönt mitt i stan

Ört- och salladsproducenten är en av de drivande bakom stora stadsodlingsprojekt i Stockholm, Helsingborg och Landskrona.

McDonald's kallar in hamburgerreserven

Kedjan bjuder in tidigare anställda till vad man kallar en repövning – målet är att 100 personer ska återvända för ett arbetspass.

Orkla köper producent av frysta grönsaker

Osten som flest vill rekommendera

Västerbottensost upprepar topp tio-ranking när Yougov presenterar lista över Sveriges mest rekommenderade varumärken.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Då ska Lidls nya huvudkontor stå klart

Franska facket: Nestlé-flytt är opraktisk

Midsona tillsätter ny Norge-chef

Christoffer Mørck, närmast kommersiell direktör i Midsona Norge, tar steget in i ny chefsroll samt koncernledningen.

Irländska storförvärvet lyfte Scandi Standard

Snart flödar Brämhults från Danmark

Rynkeby foods startar produktionen av färskpressad juice vid anläggningen i Ringe vid årsskiftet.

Två nya Findus-chefer utses

Uthållig limpa nominerad till varumärkespris

Smaktolkare identifierar griskött

Hur smakar griskött? Syrlig och gräddig sötma är några av smakorden som dyker upp när Svenskt kött och Tala smak genomför tester.

Tidig rusch för Zoégas julkaffe

Årets begränsade julkaffe har lämnat lagret – "Tyvärr finns det inget mer kaffe att beställa".

Mer bröd på rälsen

Polarbröd ökar järnvägstransporter med nytt avtal, och når därmed "full potential".

Rekorddyrt vin säljs från Sverige

När Systembolaget höll dryckesauktion ropades det som kallas världens dyraste vin ut – köptes på Systembolaget i Malmö för 23 år sedan.

Ny regionchef på Hemköp

Han tar över styret för 25 Stockholmsbutiker.

Andra skiftet i Kolafabriken

Återkomsten till företaget som hon en gång grundade ledde till att Pia Jaarnek med sitt Kolafabriken nominerades som en av landets främsta entreprenörer. Med en färsk investering i tillverkningen är man nu redo att ta nästa steg.

Lokalt street food-koncept i nytt samarbete

Vi väljer hellre svenskt än ekologiskt

De är årets nötköttsföretag

Bransch-vd prisvinnare på ekomäsa

Storskalig fiskodling stoppas

Gastrofy byter namn

"Mathjälte" gör ost av världsklass

Falköpings mejeri byter ordförande

Inbrott i matbutik – 220 kilo ris stulet

Ytterligare en matapp lägger ner

Plast i Anthon Bergs marsipan

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Lidl startar näthandel – i USA

Snabbkaffe stulet ur bemannad lastbil

Efter förra årets Coop-succé – nu vann Ica

Medieprofil till Coop Värmlands styrelse

Smörpriserna exploderade

Se alla Företagens egna nyheter

KIPP Nollpunktsspännsystem

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullare och slang

Tack för ert besök i vår monter

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Söker du nya utmaningar?

PENKO indikatorer hos Scanvaegt

Filtrering av vätskor - med effektivitet och dokumentation i fokus

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

ICA Supermarket Matfors satsade på ett miljövänligt köldmedium!

Svetsningssäkerhet med 6 gånger större synfält och realistisk färgåtergivning

Kvalitet och säkerhet i alla led

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Behärska luften

Säkerställ äktheten i ditt kryddsortiment

Filtrering av vätskor - för alla uppgifter och filterhus

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Svenska Retursystem firar 20 år i delningsekonomin

Defekt elektronik ombord på fartyg?

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Galet kampanjpris i november!

Har du onödiga transporter internt?

Sänd till en kollega

0.268