23948sdkhjf

Västeråsbryggeriet förvärvar för att nå toppen

Coppersmith's vill över miljongränsen – blir ny ägare till bryggeri i Uppsala.
Västeråsbaserade Coppermith's Brewery är ett Sveriges snabbast växande bryggerier – under 2016 ökade man sin försäljning av öl på Systembolaget från 38 000 liter till cirka 139 000 liter. Nu vill man över miljongränsen till en plats i toppen, och det första steget tar man genom ett förvärv.

Efter en längre tids diskussioner om en sammanslagning bryggerierna emellan är en affär klar: Coppersmith’s förvärvar Gamla Slottskällans Bryggeri AB i Uppsala. Enligt Slottskällan stod det mellan att uppdatera lokalerna till dagens behov eller att flytta, vilket i bägge fall skulle vara dyrt och leda till produktionsstopp. Genom ägarbytet slipper man oroa sig för ett stopp.

– De har investerat i en nybyggd lokal med helt ny utrustning, vilket är precis vad som behövs för Slottskällans fortsatta utveckling. Vi går helt enkelt in i en ny era nu, och det känns mycket bra för mig. Slottskällans Bryggeri startades 1997, så i år firar vi 20-årsjubileum, säger Anders Slotte, avgående vd för Slottskällans Bryggeri, i ett pressmeddelande.

Slottskällan, som förutom sina egna ölsorter även legobrygger åt bland andra Electric Nurse, kommer i ett första steg flytta just legoproduktionen till Coppersmith's. Tanken är att Slottskällan ändå ska fortsätta att brygga i Uppsala framöver, antingen efter en renovering eller flytt till nya lokaler.

– Vi är givetvis väldigt måna om att inte tappa Slottskällans starka förankring i Uppsala. Så även om en del av produktionen initialt kommer att ske i Coppersmith’s lokaler, så planerar vi parallellt för hur vi kan nyetablera Slottskällans Bryggeri i Uppsala, säger Petri Karhukorpi, vd för Coppersmith's.

Efter förvärvet kommer bryggerierna fortsatt att vara varsitt bryggeri, men med gemensam ledning, inköp och försäljningsorganisation. Förväntningen är att de två bryggerierna tillsammans kommer att nå en omsättning på över 20 miljoner kronor under 2017, med en produktion på drygt en miljoner liter öl, vilket skulle göra dem näst störst av svenska mikrobryggerier.

I en jämförelse storleksmässigt sålde Oppigårds, Sveriges största mikrobryggeri, drygt 1,6 miljoner liter under 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112