23948sdkhjf

Matmissionen får utökning

Axfoods samarbete med Stockholms Stadsmission förnyas – två butiker till att vänta.
I mitten av mars öppnas Matmissionens andra butik i Hägersten, Stockholm. Den sociala butiken, som är resultatet av ett samarbete mellan Axfood och Stockholms Stadsmission, är till för människor som lever i en ekonomisk utsatthet.

Konceptet går ut på en butik som är öppen för alla, men där medlemmar får handla varor för en tredjedel av vanligt butikspris eller mindre. Butiken kommer inte ha ett fullt sortiment, utan säljer de varor som det för tillfället finns överskott på. För att få bli medlem krävs det att man har en form av stöd – till exempel sjukpension eller A-kassa – alternativt en lön under 8 700 kronor i månaden.

I mars 2016 sedan brann den första Matmissionen-affären, belägen i Rågsved, ner. Knappt ett år senare är man alltså på banan i området igen, och verksamhetschefen ser det stigande medlemsantalet som ett tecken på att man behövs.

– Vi är äntligen tillbaka i söderort och den här gången i Hägersten. Efterfrågan och behovet är stort, det är många som idag lever i en svår ekonomisk utsatthet. Att vi bara på ett drygt år har delat ut 3 000 medlemskort talar sitt tydliga språk – Matmissionen gör stor nytta för många, säger Johan Rindevall, verksamhetschef hos Matcentralen som är en del av Stockholms Stadsmission.

Det är ett förnyat samarbete mellan Axfood och Matmissionen som möjliggör den nya butiken – ett samarbete som också innebär att man planerar att öppna två butiker till i Storstockholmsområdet inom de närmsta tre åren.

Maten som säljs hos Matmissionen är sådan som av olika anledningar inte går att sälja i Axfoods butiker eller av nyförvärvet Mat.se.

– Samarbetet med Stockholms Stadsmission är en del av Axfoods arbete för att minska matsvinnet. Det viktigaste är förstås att jobba för att det inte blir mat över. Men det som inte går att sälja i Willys, Hemköp, Axfood Snabbgross-butiker eller Mat.se skänker vi gärna till ideella organisationer som är engagerade i socialt arbete, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094