23948sdkhjf

Nya tester mot köttfusk

Svenska Köttföretagen har utvecklat ett kontrollsystem för svenskmärkt griskött som ska motverka fusk.
I en satsning för att motverka köttfusk har Svenska Köttföretagen utvecklat en nationell referensdatabas för svenskt griskött tillsammans med analysföretaget Eurofins. Februari drog man i gång med den andra fasen i projektet: att köpa in många olika orters grisköttsprodukter från butiker i hela landet och sedan ursprungstesta dem.

– Vi har ett omfattande arbete bakom oss med framtagningen av referensdatabasen och det känns bra att vi nu kan påbörja de rutinmässiga provtagningarna och därmed försvåra för eventuella fuskare, säger Helena Stenberg, projektledare för ursprungsverifieringen av svenskt kött vid Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande.

Databasen bygger på isotopanalyser tagna från grisar som har ett känt och säkert svenskt ursprung. I testerna kommer man ta ut minst två prov från varje inköpt grisköttsprodukt, för att sedan skicka proverna till Eurofins för analys och matchning mot referensdatabasen.

Enligt en kommentar från Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen, genomför man projektet för att konsumenterna ska kunna vara helt säkra på att märkningen stämmer. Om man skulle stöta på produkter där fusk misstänks kommer man att kontakta det ansvariga företaget för vidare utredning.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141