23948sdkhjf

EU och Chile på god väg mot ekodeal

Snart kommer chilenska ekologiska varor räknas som ekologiska även i EU och vice versa.
Tidigare i veckan godkände Europeiska rådet ett beslut om undertecknande av ett avtal med Chile. Avtalet, som efter sitt slutgiltiga godkännande blir det första bilaterala erkännadet mellan EU och ett latinamerikanskt land, innebär att bägge sidor kommer att erkänna varandras regler och kontroller för ekologisk produktion.

Det betyder i sin tur att produkter som räknas som ekologiska under EU-regler också kommer att räknas som ekologiska på den chilenska marknaden och vice versa.

Avtalet gäller alla ekologiska varor som är producerade i EU, medan EU kommer att erkänna chilenska ekologiska varor inom grupperna obearbetade vegetabiliska produkter; honung; bearbetade jordbruksprodukter avsedda för livsmedel (inklusive vin); vegetativt förökningsmaterial samt utsäde, som ekologiska inom EU.

– Detta avtal med Chile kommer att ge EU:s ekologiska produktion och export ett uppsving och därmed bidra till att skapa tillväxt och sysselsättning, säger Roderick Galdes, statssekreterare för jordbruk, fiske och djurens rättigheter, i ett pressmeddelande.

Rådet kommer nu att överlämna utkastet till beslut om avtalet till Europaparlamentet för godkännande, innan det formellt antas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.136