23948sdkhjf

Cafékedjan förbereder sig för lägre kaffekonsumtion

Wayne's Coffees vd: "Kaffe är inte längre framtiden".
De senaste åren har flera rapporter om en möjlig framtida brist på kaffebönor publicerats. Ett exempel är från september förra året, när den australiensiska tankesmedjan The Climate Institute släppte rapporten "A Brewing Storm: The climate change risks to coffee".

Där kopplades stigande temperaturer och förändrade nederbördsmönster ihop med en beräknad utslagning av hälften av kaffets odlingsbara yta inom 30 år.

Enligt cafékedjan Wayne's Coffee ser man inte längre kaffet som det självklara valet i framtiden, och att det kan komma att bli svårt att upprätthålla den kaffekonsumtion vi har i dag.

– Kaffe är inte längre framtiden. I ett globalt klimat som blir allt varmare måste kaffebönorna odlas högre och högre upp. Det innebär mindre skördar och mer arbete med att plocka, vilket är problematiskt, säger Anders Stål, vd och grundare till Wayne’s Coffee.

Ställningstagandet har i sin tur lett till utvecklingen av en ny produkt, som går under namnet Supercino. Den varma drycken bär likheter med en cappuccino, men är växtbaserad och koffeinfri. Drycken kommer bland annat i en smakversion gjord på hampa, men också rödbetor. Själva basen i de olika varianterna består i flera fall av kokosdryck, vilket utvinns av kokosmassa, havredryck eller sojadryck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141