23948sdkhjf

Fiskodlingar i Höga kusten stoppas i nytt beslut

Nordic Trout Sweden måste avveckla tre fiskodlingar under de närmsta tre åren.
Mark- och miljööverdomstolen har kommit fram till att tre stora fiskodlingar i Höga kusten måste stoppas. Enligt ett nytt beslut ska fiskodlingarna i Köpmanholmen, Mjältösundet och Omnefjärden avvecklas under de närmsta tre åren, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Det är det Ålandsbaserade företaget Nordic Trout Sweden, tidigare med namnet Ålands Fiskförädling, som driver dessa odlingar.

– Vi tycker inte alls om domen, men har inga mer kommentarer kring detta i dagsläget utan ska titta igenom det här och se vad vi gör, säger företagets vd Olof Karlsson till tidningen.

Fiskodlingarna sker i öppet vatten, och Mark- och miljööverdomstolen ifrågasätter i sitt beslut de öppna kassar som verksamheten använder sig av. Eftersom de inte ger någon möjlighet till att samla upp eller rena foderrester och avföring, innebär det att en ansenlig mängd fosfor och kväve släpps rakt ut.

I och med detta ser domstolen tydliga tecken på att den lokala miljön påverkas av en övergödning av ämnena, vilket i sin tur kan leda till algblomningar.

Beslutet kopplas också till ett tidigare EU-domslut kallat Weserdomen. Enligt den får EU:s medlemsstater inte tillåta någon verksamhet som riskerar att försämra ytvattenstatusen.

Totalt har Nordic Trout elva odlingar i Sverige, där de olika enheterna producerar mellan 3 och 700 ton fisk om året. Med de tio åländska odlingarna producerar företaget cirka 6 000 ton om året. Man har ett centralslakteri på Åland, där all vidare beredning av fisken utförs av fabrikens cirka 20 anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094