Europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kommer att genomföra en vetenskaplig granskning kring hur socker påverkar hälsan – målet är att hitta ett maxvärde för tillsatt socker i maten som gäller för alla europeiska länder.
Beslutet om granskningen kommer efter en begäran från myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge. De nordiska näringsrekommendationerna har i dag ett maxvärde för tillsatt socker på 10 procent av energin i maten.
– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Senaste gången Efsa genomförde en sockergranskning var 2010 – då bedömdes underlaget inte tillräckligt stort för att ett maxvärde skulle kunna sättas. Livsmedelsverket påpekar i sitt pressmeddelande att ny forskning tillkommit sedan dess, som bland annat belyser samband mellan sockerkonsumtion och övervikt.