23948sdkhjf

Ny fabrik ska producera 500 ton växtburgare om året

Amerikanska Impossible foods skalar upp burgarproduktionen dramatiskt i nya restaurangsatsningen.
Sedan amerikanska foodtechbolaget Impossible foods växtbaserade burgare "Impossible burger" debuterade på New Yorks restaurangscen har man utökat serveringsställena till elva stycken. Men vid årets slut hoppas man kunna leverera till 1 000 restauranger efter att ha investerat i en kraftig uppskalning av produktionen, skriver Fast Company.

I företagets nya fabrik belägen i närheten av San Francisco, kommer man vid färdigställandet att kunna producera 500 ton veganskt kött om året – en produktion som är 250 gånger större än i dag.

Genom att studera kött in på molekylär nivå har förre Stanfordforskaren Patrick Brown och hans team lyckats hitta proteiner från växtriket som liknar köttets, bland annat från frön och spannmål.

Därefter har mängder med egenskaper kombinerats för att tillsammans komma så nära originalet som möjligt. Innan köttet tillagas är det rött likt rått nötkött, och när den tillagas bryns det. Tanken är inte att det växtbaserade köttet ska locka till sig vegetarianer, utan köttätare som vill äta produkten på grund av smaken.

Läs också: De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

– Att kött kommer från djur har aldrig varit del av kunderbjudandet. Det har bara varit oskiljaktigt från vad konsumenten värdesätter, vilket är smaken, näringsinnehållet och så vidare. Så fort de upplever burgaren kan de koppla bort saker de värdesätter från hur de är framställda, säger vd Patrick Brown till Business Insider.

Läs också: Disney och Impossible Foods i samarbete

Möjligheterna att göra kött utan djur har bland annat fått Bill Gates att investera stora summor, och Impossible foods har dragit in flera miljarder i investeringar.

I sin första uppskalning kommer man först och främst satsa på att leverera till restauranger. Därefter kommer man att försöka ta sig in på dagligvarumarknaden, tillsammans med andra produkter som just nu utvecklas – bland annat kyckling och biff.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156