23948sdkhjf

Norrmejerier slutar med vanligt smör

Efterfrågan på fetare produkter leder till att man ersätter produktionen av vanligt smör med en ökning av ekologiskt smör och matfettsblandning.
Norrmejerier har under en tid haft brist på smör gjort på konventionell mjölkråvara, efter en minskad produktion bland de anslutna mjölkbönderna. Samtidigt ser man en efterfrågan på fetare produkter som matfettsblandningen Norrgott och grädde, vars försäljning gått upp med 20 respektive 10 procent under de senaste två åren.

Det innebär att man nu tar beslutet att inte producera mer vanligt smör under 2017, trots att man hoppades på att vid det här laget ha kommit ikapp med produktionen. Istället kommer man nu att skala upp produktionen av både ekologiskt smör och Norrgott.

– Vi beklagar att vi inte kan tillgodose konsumenternas önskan om att köpa norrländskt smör. De senaste åren har vi sett en stor ökad efterfrågan på feta produkter utan att mjölkproduktionen har ökat på motsvarande sätt. Vi är helt enkelt tvungna att prioritera, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef på Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Det ekologiska smöret, vars produktion kommer att skalas upp allt eftersom, får även en större förpackning och ett något lägre kilopris.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156