23948sdkhjf

Ingelsta får kalla kalkonen för bacon

Förvaltningsrätten upphäver Livsmedelsverkets beslut – Ingelsta Kalkon får nu rätt att marknadsföra tre av sina kalkonprodukter med namn annars förknippade med griskött.
Under hösten 2015 förbjöds Ingelsta Kalkon att sälja kalkonprodukter märkta med namnen kalkonkassler, kalkonskinka och kalkonbacon – Livsmedelsverket såg att benämningarna skulle kunna vilseleda konsumenter eftersom de är starkt förknippade med grisköttsprodukter.

Efter att ha överklagat beslutet får företaget nu rätt från förvaltningsrätten, som väljer att häva Livsmedelsverkets beslut, rapporterar Ystads Allehanda.

– Under förutsättningen att Livsmedelsverket inte överklagar beslutet så är vi glada. Så man kan säga att vi är försiktigt positiva, säger Jörgen Svensson, vd för Ingelsta Kalkon, till tidningen.

Företaget skrev i sin överklagan att det tydligt framgår vad produkterna är gjorda av, samt att det är viktigt för dem själva att deras varor inte förväxlas med grisköttsprodukter. Dessutom menar företaget att man sålt de tre produkterna under samma namn i många år och aldrig fått in några klagomål.

Enligt förvaltningsrättens dom ser man att utbudet av substitutionslivsmedel har breddats avsevärt, vilket gör det allt vanligare med alternativ till traditionella livsmedelsvaror, skriver Ystads Allehanda. I och med domen påverkas även andra företag som säljer produkter under liknande benämningar.

– Folk idag är så vana och det finns ju till exempel vegetariska köttbullar sedan länge, säger Jörgen Svensson till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094