23948sdkhjf

Hundratusentals ton vetekli ska bli värdefullt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

KTH-forskare har hittat ett sätt att omvandla en biprodukt från spannmålsindustrin till miljövänlig livsmedelsplast.

Varje år produceras cirka tre miljoner ton vete i Sverige – hela tio procent av mängden består av vetekli, en biprodukt som i dag främst används till djurfoder. Nu har forskare på KTH hittat ett hållbart sätt att förädla kliet som ger det ett mer värdefullt syfte.

Genom att använda vatten, enzymer, högt tryck och värme kan man extrahera bioaktiva polysackarider från vetekliet. Det skiljer sig från stora delar av industrin som i dag använder kemiska medel för samma process.

– Att använda enzymer som biokatalysatorer, ja mer hållbart kan det inte vara. De biomolekyler vi extraherar har för övrigt antioxidanta egenskaper. Vårt främsta forskningsbidrag är nog att vi använder vatten tillsammans med enzymerna, för vattnet förstör inte detta antioxidanta särdrag. Då får vi antioxidanta biopolymerer, säger Francisco Vilaplana, forskare på avdelningen för glykovetenskap vid KTH.

Ett av de främsta användningsområdena för bioaktiva polysackarider är som paketeringsmaterial för livsmedelsindustrin. De kan bland annat användas som syrebarriär, en plastfilm som har direkt kontakt med livsmedel.

Läs också: Fiskavfall blir till plastpåsar

– Exempelvis kan man paketera kött med materialet baserat på polysackariden. Då kan man välja bort den plast baserad på olja som används idag, säger Francisco Vilaplana i ett pressmeddelande.

Läs också: De ska samla in mer plast än de säljer

Dessutom har det utvunna materialet en så kallad prebiotisk inverkan på nyttiga bakterier i fiberrika livsmedel – de påverkar helt enkelt bakterierna på ett positivt sätt.

Nu har forskningsprojektet beviljats ett anslag tio miljoner kronor från Formas för att fortsätta att utveckla tekniken, bland annat i samarbete med Lantmännen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är branschens tio största kooperativa företag

Grönsakshallen Sorunda tar bort plasten

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Nya regler, canabinoider och matfusk

Julskinkan krymper

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Grönsakshuset fortsätter växa med nytt förvärv

Irritation över Icas halloumisatsning: ”Åker snålskjuts”

Ica och Norrmejeriers nya halloumisatsning väcker irritation bland grossister.

Frukt- och gröntgrossister går samman – blir en av landets största

Ny äggförpackning för Stjärnägg

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Återvinningsbara krukor för Svegros örter

De vann Lidls hållbarhetspris

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Eldorado firar 50 – öppnar butik

Förpackningsmässor slås ihop under varumärket Empack

Coca-Cola testar förarlösa transporter – ihop med Axfood

Pilot dras igång i Jordbro i början av 2020.

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Ledamot lämnar Simris Alg

Tulips bacon Ä-märks

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Först med veganska revbensspjäll

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De lanserar Köttkultur i egna kylar

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Midsona ändrar i koncernledningen

Impossible foods vill dubbla i värde

Spendrups styr om till återvunnet

Det svenska julbordet blir grönare

Fortsatt fransk framfart för Picadeli

Kommunerna köper mer ekologiskt

1

Krönika: ”Sämre livsmedelssortiment med alkohol i butikerna”

Se alla Företagens egna nyheter

Vi på Balluff värnar om miljön – för framtidens skull!

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

En ny motorgeneration med programmerbart gränssnitt

Tack, till alla er som kom och besökte KIPP på Elmia!

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 2...

Spårbarhet och all information är tillgänglig i realtid!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Sänd till en kollega

0.179