23948sdkhjf

Importerat lammkött är ofta får

Mer än hälften av allt lammkött som säljs i Sverige är felmärkt för större vinst.
I en granskning som gjorts av Dagens Nyheter visar siffror från SCB att 82 procent av det lammkött som importeras till Sverige egentligen är fårkött. Inräknat med det svenska köttet innebär det att 60 procent av det lammkött som säljs i Sverige faktiskt är fårkött.

Även om Svenska fåravelsförbundet menar att problemet är vida känt inom sina kretsar är det först nu som livsmedelsinspektörer uppmärksammat den stora förekomsten av köttet, som på engelska heter mutton.

– Vi har fått upp ögonen för det här på sistone. Vi har bestämt oss för att sätta ned foten och framför allt säga till i grossistledet att de inte får sälja mutton som lamm, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm, till DN.

I jämförelse av priserna är lamm betydligt dyrare än får – en svensk producent får mellan 50-60 kronor per kilo lammkött, jämfört med 5-10 kronor per kilo fårkött.

Anledningen till att livsmedelsinspektörerna nu tar tag i problemet springer ur ett samarbetsprojekt mellan flera kommuner, där man tillsammans kontrollerar varifrån restaurangernas lammkött härstammar. Man märkte i samband med detta att det hos många restauranger fanns originalförpackningar i köken med märkningen "mutton". Oftast är det grossisten som märker om köttet.

– Den som gör det ser det inte som om de fuskar. Vi påtalade för en ganska stor grossist att vi inte anser att de får kalla mutton för lamm och fick som svar att ”alla gör så”. Men efter diskussion har de lovat att inte fortsätta och vi kommer att följa upp och se till att det stämmer, säger Emma Nordvik Premfors till DN.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109