23948sdkhjf

Sparrisen kan hamna på is

Mycket lägre temperaturer än vanligt har redan drabbat sparrisen – rödbetor och morötter kan vara nästa offer.
Vinterns dåliga väder i sydeuropa ledde till brist på sallad och grönsaker i flera månader. Efter påskens kyla har redan delar av den gotländska sparrisskörden gått samma öde till mötes, och blir det inte varmare finns det även risk för att skördarna av morötter och rödbetor drabbas.

Under helgen uppmättes minusgrader på hela Gotland, precis vid tiden då sparrisen börjar skördas på Lilla Bjers, en gård vars råvaror fått ett gott rykte bland annat tack vare den egna restaurangen.

– Vi var ute igår och märkte att en del hade fryst, men det är betydligt mer som har försvunnit idag, säger Göran Hoas på Lilla Bjers till tidningen Hela Gotland.

Temperaturerna på Gotland har varit mycket lägre än vad som är normalt och enligt SMHI:s prognoser ser vädret ut att hålla i sig. Enligt Göran Hoas är man redan inställda på att årets sparrisskörd kommer att påverkas. Istället växlar orosmolnet över till kommande skördar av morötter och rödbetor.

– Som kravodlare riskerar vi att få svamp i fröerna nu – och det vet vi inte om vi har fått förrän om ett par veckor, när vi ser om det kommer upp något eller inte. Det kan försvinna mycket pengar, säger Göran Hoas till Hela Gotland.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094