23948sdkhjf

SLU-slakteriet anklagas för livsmedelsbrott

Slakteriet beläget strax utanför Uppsala kritiseras för gnagarhål och smutsiga redskap. Men Livsmedelsverkets ansökan om vitesföreläggande överklagas.
Lövsta kött bedriver verksamhet på en fastighet strax utanför Uppsala. Företaget, som grundades 2011, är systerföretag till charkuteriet Andersson & Tillman samt Faringe kött & slakt och har ett avtal med Sveriges Lantbruksuniversitet.

SLU äger fastigheten där Lövsta kött hyr in sig. I avtalet ingår bland annat att man i produktionen ger plats åt veterinärstudenter som gör praktik och att man är del av universitets satsning på ett forskningscentrum för lantbrukets djur.

Nu har Livsmedelsverket ansökt om att Lövsta kött ska betala vite för hygienproblem – 10 000 kronor i månaden tills det är löst, skriver Upsala Nya Tidning. Enligt Livsmedelsverket har man vid inspektionen hittat hål i källardörrar stora nog för gnagare att ta sig igenom, vilket innebar en risk att de kunde ta sig in i själva slakteriet.

Vid en uppföljande inspektion anmärkte myndigheten på rengöringen av redskapen, då man menade att Lövsta kött inte kunde säkerställa att temperaturen på vattnet som används till att desinficera kunde hålla minst 82 grader.

Jesper Gunnarsson Berg, vd för alla de tre företagen, säger till UNT att rutinerna för rengöring ändrats och att man fått upp temperaturen på vattnet. Han säger att man tar vitesföreläggande på allvar, men att man inte håller med om allt. När det kommer till gnagarhålen har Lövsta kött överklagat Livsmedelsverkets ansökan om vitesföreläggande.

– Det har inte funnits skadedjur i anläggningen, hålen har lagats och vi är inte överens med Livsmedelsverkets inställning att det finns hälsorisker i vår produktion, säger Jesper Gunnarsson Berg till UNT.

2013 var slakteriet i fokus för att ha släppt ut ämnen som kan orsaka övergödning och syrebrist i en närliggande å. Enligt en artikel från P4 Uppland bröt man gång på gång mot sitt miljötillstånd genom att släppa ut dåligt renat vatten, något som ska ha skett sedan grundandet 2011. Dåvarande vd:n menade att det låg på ägarens SLU:s bord att bära ansvaret.

– Jag tycker att det är tråkigt att det inte har gjorts noggrannare undersökningar om kvantiteter, och innehåll i eventuellt avloppsvatten från ett slakteri. Det skulle ha gjorts redan innan man byggde det här och verksamheten sattes igång, sade Ulf Tillman, dåvarande vd för Lövsta kött, till P4 Uppland

Dessförinnan har man även blivit anmälda för både dess brister inom djurskydd samt byggnadstekniska brister.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203