23948sdkhjf

Danmark sluter korvavtal med Kina

Tulip Foods vd om miljonavtalet: "Definitivt ett genombrott för dansk export".
Under ett statsbesök i Kina förra veckan skrev Esben Lunde Larsen, Danmarks miljö- och livsmedelsminister, under ett avtal med med Kina som innebär ett godkännande av dansk export av värmebehandlade fläskprodukter till landet.

Enligt branschajten Global Meat News uppskattar en representant från danska jordbruks- och livsmedelsrådet att avtalet till en början är värt cirka 325 miljoner kronor, men att det har potential för att utvecklas.

För Danish Crown, som planerar att bygga en fabrik som tillverkar produkter av danskt fläskkött i Shanghai, är avtalet oerhört värdefullt för koncernen.

– Avtalet innebär att vi nu har möjlighet att testa både dagligvaru- och foodservice-sektorerna på den kinesiska marknaden innan vår fabrik i Shanghai är färdig, säger Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown, i ett pressmeddelande.

Enligt koncernen har dotterbolaget Tulip Foods varit redo att leverera till Kina i flera år. Det nya avtalet, som öppnar för export inom tre kategorier av värmebehandlade produkter, innebär att man nu kan exportera korv, salami och konserverat kött från Tulips fabriker i danska Svenstrup och Vejle mot Kina.

– Kina är ett väldigt stort land med enorm potential och kineserna konsumerar redan mer än hälften av världens fläskkött. Detta är definitivt ett genombrott för dansk export, säger Tulip Foods vd Kasper Lenbroch i ett uttalande.

Enligt Kasper Lenbroch är det fortfarande för tidigt för att sätta ett konkret mål för exporten, men från koncernens håll trycker man hårt på att Tulip är ett välkänt varumärke med gott anseende i Asien.

I dagsläget exporterar Tulip, som har över 2 500 anställda i framförallt Danmark, Sverige och Tyskland, till omkring 120 länder. Danish Crown är världens största exportör av fläskkött, medan Kina är i toppen vad gäller konsumtionen, tillverkning och import.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078