23948sdkhjf

Kycklingbakterierna vägrar försvinna

Trots flera åtgärder från branschen blir fortfarande fler än vanligt smittade av färsk kyckling.
Följetången som började i somras förra året har fortfarande inte släppt greppet om svenskarna, även om antalet smittade minskar. Både myndigheter och kycklingbranschen vidtagit åtgärder, men antalet som smittas av campylobacter via färsk kyckling är fortfarande ovanligt högt, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Sedan juni förra året har mellan 100 till 300 personer i veckan rapporterats som smittade med campylobacter. Enligt de utredningar som gjorts är färsk kyckling orsaken, och analyser via att de flesta som smittats har gjort det av en gemensam källa.

– Det är ovanligt att så här många insjuknar i campylobacter och att det pågår under en så lång tid. Det ser ut nu som att det behövs ytterligare åtgärder från kycklingbranschen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.

Under vintern brukar antalet fall minska, något som inte skedde i år. Därför är man också oroliga på Folkhälsomyndigheten för att det ska bli ännu värre än normalt till sommaren, då antalet smittade under normala omständigheter också ökar.

– De signaler vi får från branschen är att det tar tid för åtgärderna att slå igenom, säger Anders Tegnell till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078