23948sdkhjf

Chipseriet nominerat till nytt matpris

Skånska chipstillverkaren kan bli en av de första vinnarna i den nyinstiftade nordiska mattävlingen Embla Food Awards.
Embla Food Awards, ett nyinstiftat matpris av Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd, har nyligen släppt de nominerade för alla medverkande länder.

I kategorin Årets nordiska matentreprenör står skånska Larsviken lantbruk som det svenska bidraget till tävlingen. Sedan 2012 har man drivit chipseriet, där man med egna potatisar och lokalproducerad rapsolja tillverkar sina egna chips under varumärket Larssons chips.

– Det är en stor ära att bli nominerad till priset som årets Nordiska Matentreprenör. Att någon tycker att vi på Larsviken, och jag själv, gör avtryck och sprider positivt entreprenörskap är väldigt hedrande, säger Britt-Marie Persson från Larsvikens lantbruk i ett uttalande.

Den Sigill-märkta gården är i dag enligt egen utsago enda chipsproducenten i Sverige som står för hela produktionsförloppet, från sättningen av de cirka 550 olika sorterna potatis ända fram till paketeringen.

I kategorin ställs man bland annat mot danska cidermakaren Æblerov, norska vit- och blåmögelosttillverkaren Tingvoll ost samt isländska havssaltsproducenten Saltverk.

Enligt tävlingens föreskrifter ska priset gå till en person, verksamhet eller organisation som utvecklat en produkt med stor marknadspotential och tydligt nordiskt ursprung.

Bland övriga svenska bidrag syns Warbro kvarn i kategorin Årets råvaruproducent, odlare och förädlare av ursprungsspannmål, samt osttillverkaren Thomas Berglund från Almnäs Bruk i kategorin Årets mathantverkare.

Finalen tar plats i Köpenhamn 24 augusti.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067