23948sdkhjf

Slakterigiganten passerar rekordgräns

Danish Crown når för första gången en halvårsomsättning över 30 miljarder danska kronor – ökning i Asien står för stor del av ökningen.
Både uppköp och stigande priser på griskött gjorde att Danish Crown för första gången spränger 30-miljardersvallen i omsättning för ett halvår.

I köttjättens redovisning för första halvåret under det brutna räkenskapsåret 2016/17 ökade omsättningen med 1,3 miljarder till 30,7 miljarder danska kronor, något som motsvarar cirka 40 miljarder svenska kronor.

Samtidigt har koncernen utvecklat en ny strategi, som ska öka inkomsterna och innebära utbetalning av ett högre kilopris till grisbönderna. I redovisningen syns ett lyft i utbetalningarna med 600 miljoner danska kronor, en ökning med knappt 15 procent.

– Vi har haft en stark efterfrågan på danskt griskött från de asiatiska marknaderna. Samtidigt har produktionen av gris minskat i Nordeuropa, vilket har lett till ovanligt fina prishöjningar på griskött, säger Danish Crowns koncernchef Jais Valeur.

Man har under perioden också köpt tre verksamheter, vilket ökat omsättningen. I mars sålde man även sitt amerikanska dotterbolag Plumrose, där förtjänsten på cirka en halv miljard syns först i nästa redovisning.

Nettoresultatet landar på 812 miljoner danska kronor, vilket är i linje med förra året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079