23948sdkhjf

JBS-topparna kliver ner efter fusket

Brasilianska köttföretaget anklagas för mutor – har lett till både politisk kris och toppavhopp.
Brasilianska köttföretaget JBS bekräftade nyligen att ägarbröderna Joesly och Wesley Batista, styrelseordförande respektive vice ordförande för bolaget, avgår från sina styrelseposter. Wesley Batista stannar dock kvar som vd, skriver Reuters.

Bröderna, tillsammans med flera toppchefer i företaget, dömdes tidigare i maj för att ha mutat tusentals politiker i landet. Joesley Batista utlöste en politisk kris i Brasilien när han då, i en uppgörelse med domstolen, i sin tur anklagade Brasiliens president Michel Temer för att ha uppmuntrat Batista till mutning av ett vittne i syfte att förhindra den pågående utredningen av korruptionsskandalen.

JBS, som är världens största köttexportör, är ett av de företag som tidigare anklagats för att sälja ruttet kött till bland annat länder i Europa. Det var en separat utredning, som berörde mutor till livsmedelsinspektörer.

De båda bröderna Batista ska efter uppgörelsen slippa fängelsestraff, men ska istället ge information till utredningen och betala personliga böter på cirka 300 miljoner kronor.

Samtidigt riskerar JBS böter i miljardklass: totalt kan köttexportören tvingas betala 30 miljarder kronor.

Michel Temer ska enligt ett vittnesmål till Brasiliens högsta domstol själv även tagit emot cirka 4,6 miljoner dollar i mutor av JBS, innan han tillträdde sin post, skriver Reuters.
Läs mer om: JBS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064