23948sdkhjf

Krav säger fortsatt nej till nitrit

Efter att ha samlat in åsikter och synpunkter från konsumenter och medlemmar har Krav nu gjort sitt val för märkta charkprodukter.
I början av april öppnade Krav dörren på glänt för en regeländring – tidigare har man inte godkänt produkter med nitrit eller nitrat för märkning på grund av möjlig hälsofara. Ämnet tillsätts i många charkprodukter, både för färgsättning och längre hållbarhet.

Eftersom EU-ekologiska produkter får innehålla hälften så mycket nitrit som konventionella varor, har Kravs regel gjort det svårt för produkter inom märkningen att etablera sig på marknaden.

Det ledde till att man skickade ut frågan på remiss till en lång rad aktörer, för att kunna besluta om man ville gå över till EU-reglerna.

Nu har man beslutat att behålla totalförbudet mot tillsatt nitrit och nitrat i KRAV-märkta charkprodukter. Dels för att man helst ser att mat ska vara så naturlig som möjligt, samtidigt som man hellre är på den säkra sidan gällande möjlig hälsofara.

Enligt Krav har man baserat beslutet på synpunkter från konsumenter, kunder och medlemmar. Istället ska man nu fokusera på grisproduktionen.

– Vi kommer nu att bjuda in relevanta aktörer inom livsmedelskedjan för att diskutera hur vi tillsammans kan utveckla svensk KRAV-märkt grisproduktion. Idag får bara en procent av de svenska grisarna komma ut och beta och böka och vi vill att det ska bli fler, säger Anita Falkenek, vd på Krav, i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11