23948sdkhjf

Lidl dumpar plastpåsarna

Kedjans danska gren slopar plastpåsar helt – inte något som är aktuellt i Sverige.
Danska Lidl blir första kedjan i landet när man väljer att ta bort plastpåsarna från alla butiker. Den miljövänliga förändringen i Danmark påverkar dock inte kedjans svenska verksamhet.

– I dagsläget är det inte aktuellt, bakgrunden är att Lidl i Sverige har plastpåsar som är tillverkade av sockerrör, säger Therese Hultén, PR-ansvarig på Lidl Sverige, till Sydsvenskan.

Skillnaden däremellan är att påsarna i Danmark görs av till stor del återvunnen plast.

Lidl Danmark kommer till nästa år att ersätta påsarna med FSC-certifierade papperspåsar, vilket beräknas spara in 300 ton plast, skriver danska tidningen Berlingske. Anledningen till bytet är att kunderna själva hört av sig till Lidl för att få alternativ till plastpåsen.

I Sverige fick vi en ny lag som trädde i kraft 1 juni, som innebär att butikskedjorna måste informera kunderna om plastpåsars inverkan på miljön. Lagen är ett steg mot målet att vi innan 2025 ska vara nere på en förbrukning av högst 40 påsar per person och år.

Flera av kedjorna använder hemsidan för att informera kunderna, då lagen inte säger hur budskapet ska gå ut. Men enligt Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, har butikerna kommit överens om att informera i butik senast från 1 oktober.

– Vi tror inte på ett förbud eller ett minimipris. Rätt använt så är plast bra, det handlar om att få bort oljebaserad plast och vägleda kunden till mer miljövänliga val, säger Mats Hedenström till Sydsvenskan.

Alla de stora kedjorna i Sverige – Ica, Hemköp/Willys, Coop och Lidl – har i dag plastpåsar gjorda av sockerrör. Coop har även påsar gjorda av returplast.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142