23948sdkhjf

Svinnmotverkare Sveriges främsta i nordisk tävling

Tre av fyra Sverige-nomineringar i Nordiska rådets miljöpris bygger sin verksamhet på räddning av överbliven mat.
Nyligen presenterades finalbidragen i Nordiska rådets miljöpris, där norska, svenska, danska, finska och isländska organisationer, företag och personer ställs mot varandra.

För att nomineras ska man ha gjort stora insatser för att främja, utveckla eller införa avfallsfria lösningar.

Sverige knep flest nomineringar till finalen – fyra stycken – där tre bidrag arbetar för att förebygga matsvinn.

De svenska företag och organisationer som står i finalen för miljöpriset, som delas ut på Bornholm i november, är Allwin, Matcentralen, Swedish algae factory samt Ica i samarbete med Rescued fruits.

Sedan Ica och Rescued fruits startade sitt samarbete förra våren har man tagit vara på cirka 33 ton frukt, som annars hade slängts, och omvandlat dessa till cirka 50 000 flaskor must under Icas varumärke.

– Det betyder mycket att vårt samarbete med Rescued Fruits uppmärksammas av Nordiska rådet. Vi är väldigt stolta över de här produkterna som är ett exempel på resurseffektivt matproduktion, säger Peter Hägg, sortimentschef frukt, grönt och blommor på Ica Sverige, i ett uttalande.

Två bidrar till socialt utsatta
Matcentralen, som arbetar tillsammans med Stockholms stadsmission och Axfood, kombinerar arbetsmöjligheter för personer långt ifrån arbetsmarknaden tillsammans med ett tillvaratagande och vidareförsäljning av mat till ekonomiskt utsatta genom sina butiker Matmissionen. Modellen har sedan starten 2015 fått efterföljare i både Danmark och Norge.

Allwin hämtar de livsmedel som butiker (i dag har man 73 anslutna i tre kedjor) slänger i sina kontroller, och ser till att de når socialt och ekonomiskt utsatta. Företaget har även planer på att expandera utanför Sverige.

Förra årets vinnare var danska appen Too good to go, som hjälper restauranger och livsmedelsföretag att sälja överbliven mat till konsumenter till ett rabatterat pris.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078