23948sdkhjf

Plastkassetillverkare räds inte miljömål

Bengt Lundin AB är tveksamma om riksdagens mål för minskning av plastpåsar kan nås.
Plastkassetillverkaren Bengt Lundin AB gjorde så sent som i november en investering värd 13 miljoner kronor för utbyggnad av fabriken i Jössefors utanför Arvika, trots riksdagens och EU:s mål om att minska plastkasseanvändningen kraftigt inom åtta år.

Företaget, som i dag tillverkar över 700 miljoner plastpåsar om året till främst svensk och norsk dagligvaruhandel, tror inte heller att de nya reglerna där handeln är skyldiga att informera kunder om plastens miljöpåverkan kommer att påverka företaget alltför mycket.

– Då får vi satsa på nya marknader, om nu konsumtionen viker så mycket. Sedan har vi en konkurrenssituation som gör att många av våra konkurrenter har försvunnit, man har svårt att få lönsamhet, och där är vi en vinnare lyckligtvis, säger vd:n Lars Lundin till P4 Värmland, och nämner Danmark och norra Tyskland som nya marknader.

Enligt EU-förordningen vill man få ner användningen av tunnväggiga bärkassar till 40 stycken per person och år, medan man i Sverige satt ett något mer långtgående mål. Här sätts målet till 40 stycken plastkassar om året oavsett tjocklek.

Det är ett mål som Lars Lundin inte är säker på att man lyckas nå.

– Nej, jag är faktiskt lite tveksam. (...) Idag ligger dagligvaruhandeln på en förbrukning på 70 kassar per person och år, och fackhandeln lika mycket. Det innebär att vi ska ner rejält. Vi vill satsa på andra miljöalternativ, och blanda in mycket returmaterial, säger han till radiokanalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078