23948sdkhjf

Krav kan sluta vara ekologiska

Organisationen överväger att sluta följa EU:s lagstiftning, vilket skulle innebära att man inte får använda begreppet ekologiskt.
Krav, som just nu genomgår en planering och en strategisk översikt för hur organisationen ska se ut framöver, kan tänka sig att sluta vara ekologiska – i alla fall enligt de regler som gäller i EU:s ekolagstiftning, skriver tidningen ATL .

Själva termen får bara användas om man följer EU-reglerna. De reglerna begränsar svenska producenter i flera branscher, säger Kravs vd Anita Falkenek under ett seminarium på Almedalsveckan.

Ekolagstiftningen, som nyligen uppdaterades, gör bland annat att man inte får ge proteintillskott till höns. Samtidigt får producenter med ekologiska växthusodlingar inte utöka sina odlingar under en längre tidsperiod och riskerar efter periodens slut att förlora sin ekologiska certifiering.

Just nu har organisationen möten med både medlemmar och kunder för att ta in åsikter om hur den nya strategin, som ska antas till hösten, ska se ut.

– Vi får se vad det landar i. Det kanske landar i att vi inte förändrar så mycket, eller så kanske det landar i att det är läge att göra en större förändring, säger Anita Falkenek enligt ATL.

Genom att lämna bakom sig EU:s certifiering kan Krav själva bestämma vilka regler som gäller för medlemmarna, men det kan också betyda att Krav-producenter går miste om det EU-stöd som går till certifierade aktörer.

Enligt Naturskyddsföreningen, en av Kravs medlemmar, kan ett potentiellt beslut om att sluta med termen ekologiskt innebära svårigheter i marknadsföringen till konsumenterna.

– Vi arbetar mycket gentemot konsumenter och allmänhet, och det finns för- och nackdelar vad man än väljer. Jag kan ju helt klart se en risk om man inte får kalla det ekologiskt, att det blir en förvirring, vad är det?, säger Therese Jacobson till ATL.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073