23948sdkhjf

3D-skrivare ska göra maten mer inbjudande

Forskare på institutet RISE använder 3D-skrivare för att automatisera personligt anpassade måltider, i hopp om att skapa mer attraktiv mat för äldre.
På enheten jordbruk och livsmedel hos forskningsinstitutet RISE pågår just nu flera projekt där man använder sig av 3D-skrivare i koppling till mat.

Målet är att använda sig av tekniken för att göra mat som anpassats åt äldre personer – till exempel en skål puré – mer attraktiv genom att forma den med hjälp av 3D-skrivare.

– Det här med att ”skriva ut mat” tycker många låter futuristiskt och kanske lite suspekt. Men det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin som den omvandlar till mat. Vi använder puread mat som maskinen gör tredimensionella former av. Den fungerar som en automatiserad sprits, säger Evelina Höglund, forskare på RISE, i ett pressmeddelande.

Exempel som tas upp är puread broccoli, som kan formas om till en broccolibukett, eller puread kyckling som istället kan se ut som en kycklingfilé. Dessutom kan man med 3D-skrivare välja hur produkten ska sättas ihop och var de olika smakkomponenterna ska ligga – något som innebär att man kan få till formen av till exempel en oxrullad.

Utmaningar som fortfarande kvarstår för den här typen av utskriven mat är att kunna frysa och sedan värma upp den i mikrovågsugn, utan att den tappar sin form. Framöver ser man att teknik som denna kan fungera som ett tillägg på livsmedelsfabrikerna.

– Inom livsmedelsindustrin kommer inte 3D-skrivarna att ersätta traditionell massproduktion, men kan bli ett komplement till traditionell industri och samexistera där den kan bidra med något extra, säger Evelina Höglund.

Projekten finansieras delvis av Vinnova, och sker i samarbete med Findus, Helsingborgs kommun, Electrolux, Högskolan Kristianstad, Addema och Lunds Tekniska Högskola.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094