23948sdkhjf

Genteknik hopp för bananerna

Panamasjukan, som orsakas av svampangrepp, hotar bananodlingar runt om i världen. Men nu väcker genteknik hopp om räddning.

Genom att överföra gener från resistenta, vilda bananplantor till odlade sorter, har forskare lyckats att öka motståndskraften mot den fruktade variant av sjukdomen som kallas TR4.

Plantor i en försöksodling i infekterade jordar var helt sjukdomsfria under perioden 2012-2015 då fältförsök pågick. I andra drabbades upp till 20 procent av plantorna.
I kontrollodlingar med bananplantor som inte genmodifierats var 67-100 procent av plantorna antingen döda eller angripna av TR4.

Försöken, som gjorts av forskare vid Queensland University of Technology i Australien, skedde på en bananplantage utanför staden Humpty Doo i delstaten Northern Territory.

Professor James Dale, som lett försöken, säger att resultaten är ett stort steg mot att rädda den globala bananexporten, värd cirka tolv miljarder USA-dollar (över 100 miljarder kronor) per år.

– Resultaten är väldigt spännande eftersom de innebär att vi har en lösning som kan användas för att få kontroll på den här sjukdomen, säger James Dale enligt nyhetsbrevet Fruitnet.

Forskare planerar nu att genomföra försök med genmodifierade plantor i Mindanao i Filippinerna, där tusentals hektar är angripna av TR4. Sjukdomen finns också i andra delar av Asien, och den sprids snabbt i Australien och Afrika. Det finns dock inga belägg för att TR4 finns i Västafrika eller i Central- och Sydamerika, världsdelar som också har en omfattande bananexport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079