23948sdkhjf

Flera fall av griskött i västsvenska butikers nötfärs

Myndigheter i Västra Götaland och Halland har gjort provtagningar på butiksmald köttfärs – en tredjedel av proverna visade spår av kött från andra djur.
Under förra året gjorde myndigheter i Västra Götaland och Halland vad man kallar omfattande kontroll av butiksmalen nöt- och blandfärs.

I de totalt 18 provtagningar som gjorts visar en tredjedel av proverna att nötfärsen innehöll kött från andra djur – i de flesta fallen gris, men även får och get. Dessutom visade flera prover på att färsen innehöll mer kollagen och fett än angivet.

Troligen rör det sig om hanteringen av köttkvarnar i butikerna, där kött från tidigare malningar följt med vid senare tillfällen.

– Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna, säger länsveterinär Emma Andersson på länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett uttalande.

Provtagningarna gjordes inom livsmedelsprojektet Redlighet kött, som kommer fortsätta under de närmsta två åren. Då kommer fokus att ligga på spårbarhet och dokumentation för köttet.

Både Ica och Coops butiker var bland de butiker där provtagningarna visade spår av annat kött än nöt i färsen, och enligt kommentarer till SVT Nyheter Väst har man tydliga rutiner för hur butiker som maler egen färs hanterar utrustning. Trots detta kommer man följa upp hanteringen efter rapporten, uppger man till SVT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062