23948sdkhjf

Många svenskar tror att butikerna har GMO-livsmedel

"Handeln måste bli tydligare i informationen om vilken typ av mat som finns i butikerna."
När Novus på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm genomförde en undersökning om svenska invånares syn på genmodifierade livsmedel svarade 69 procent av de knappt 1 100 tillfrågade ja på frågan om de tror att det finns GMO-livsmedel i butiken de handlar i. Cirka 24 procent svarade att de inte visste eller hade en uppfattning i frågan.

Samtidigt visar undersökningen att 62 procent av de tillfrågade inte anser sig ha kunskap om GMO.

Livsmedel framställda genom genteknik är i själva verket mycket svårt att hitta i Sverige, då de stora livsmedelskedjorna inte ens säljer genmodifierade produkter. Totalt har ett drygt hundratal produkter framställda med hjälp av genteknik godkänts av EU, där bara ett fåtal finns på svenska marknaden, enligt Livsmedelsverket.

– Det är ett intressant resultat som visar på att vi måste bli mycket bättre med att informera konsumenterna. Handeln måste bli tydligare i informationen om vilken typ av mat som finns i butikerna, säger Carl-Johan Lagerkvist, professor i företagsekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, till TT.

När Livsmedelsverket gjorde en granskning av svenska tillverkares användning av GMO-råvaror fann man att ingen använde dem. De GMO-produkter som fanns på marknaden var soja- och majsprodukter, tillverkade av EU-godkänt GMO i USA.

Undersökningen omfattade 1074 svarande deltagare, som genomfördes via webben under cirka två veckor i november förra året. I samband med undersökningen har Konsumentföreningen Stockholm också valt att sammanställa den översiktlig rapporten "Svenskarnas attityder kring GMO och genteknik" som du hittar här.
Läs mer om: gmo
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078