Vegangodis vill ut i Europa

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Produktionen har bara varit igång i några månader, men Ec-gos godis har redan fått fotfäste i flertalet butiker. Nu hoppas man att tre nyförvärv till styrelsen, med erfarenhet från både dagligvaruhandeln och godisvärlden, ska lägga grunden för vidare satsningar.

Godisföretaget Ec-go är relativt färska på marknaden överlag, men ännu färskare när det kommer till att tillverka sitt eget godis. Trots det siktar man högt och har nu tagit hjälp av nya styrelsemedlemmar som ska bidra med tung branscherfarenhet och kontakter.

Företaget grundades 2014 – först som återförsäljare, med konceptet godis på nätet i brevlådan. Konceptet grundade sig i en prenumerationstjänst med möjlighet att också handla godis online.

Julia Semb, som vid tillfället arbetade med digital marknadsföring, startade företaget först som en hobby, som i sig sprang ur ett intresse för mat och hälsa. Samtidigt som hon såg konventionellt godis som ”snuskigt” och ville lyfta andra alternativ.

– Jag var trött på vanligt godis, men är grönkålschips det enda alternativet? Det blir tråkigt i längden bara för att man inte vill äta vanligt godis, säger hon till Food Supply.

Hittade producent via mässa
Försäljningen började rulla på och tjänsten fick uppmärksamhet, men Julia Semb kände sig lite ensam på egen hand. För cirka två år sedan hörde en bekant av sig och undrade om Julia behövde hjälp, och det var så Isabelle Rosén tog plats i företaget.

Den nya medarbetaren satte upp målet om att fokusera även på företag och kontorshotell, vilket gjorde att man under 2016 även började leverera till kontor, enligt samma koncept som fruktkorgar. Till slut gav verksamheten mersmak och man letade efter fler möjligheter att expandera företaget.

– Vi har alltid använt andra varumärken för att få kredd till vårt eget varumärke, och vi blev sugna på att arbeta mer med något eget. Så i början av förra året åkte vi på mässa i Nürnberg för att hitta inspiration, säger Julia Semb.

Läs också: Även Ica tar in den danska veganfärsen

Man hittade den till slut, i ett litet godisstånd. Enligt Julia Semb föll man "pladask" för ett ekologiskt vegangodiset, som tillverkas av en producent i Nederländerna. Efter att under året arbetat fram hur man ville lyfta upp produkterna lanserade Ec-go till slut godiset utan gelatin i november 2017.

– Vi knackade i princip dörr hos Ica-butiker och nu är vi inne hos cirka 20 butiker, samt bland annat Karla frukt och Urban Deli. Ambitionen är att vi ska vara i alla butiker, som det självklara vegangodiset i Sverige, och långsiktigt även i Europa. Vi satsar ganska stort, säger Julia Semb.

Tre styrelsemedlemmar med erfarenhet
För att göra det behöver man hjälp, men man valde inte att söka kapital i första hand, utan kunskap, kontakter och erfarenhet. Där kommer nytillskotten i styrelsen in. Man satte igång en sökning med mål om att "kanske hitta någon" som skulle vilja ta sig an uppdraget.

Läs också: De ska leverera godis direkt till dörren

Några Linkedin-poster senare stod man dock med 15 kandidater, där flertalet hade starka kopplingar till livsmedelsbranschen.

Till slut föll valet på tre personer med lite blandade kompetenser och bakgrunder: Thérèse Lundquist (fram tills nyligen head of content hos Bergendahls), Henrik Nell (tidigare affärsenhetschef inom Orkla Confectionery and snacks) samt Patrik Hermansson (krögare och Ica-handlare med 35 års erfarenhet inom Ica. Eller som Julia uttrycker det: ”han är uppväxt som Ica-handlare, till och med hans pappa var Ica-handlare”).

– Med hjälp av dessa tre personer har ett litet företag som vi ganska goda förutsättningar att komma in i branschen. Vi har ett viktigt möte med Bergendahls i veckan som vi fick tack vare våra nya kontakter. Det är sådana exempel som visar hur värdefullt detta är.

Det kan innebära en avskärmning att specifikt klassa sig som ett vegangodis, hur tänker ni där?

– Det är lite strategiskt. Ec-go ska vara experter på området och alla veganer ska komma till oss. När vi sedan kommit in, då kan vi bredda oss. Men för att positionera sig initialt är det som vegangodis.

Hur är det med er producent – står de redo om det blir en uppskalning framöver?

– Vi vet att vår leverantör har andra samarbetspartners i Skandinavien och de ser en ökning överlag. De är beredda, så det kommer inte vara något problem alls.

Så ert mål är det närmsta fönstret, sen siktar ni mot Europa?

– Inom tre år finns vi internationellt. Då finns vi i Berlin, Paris, London – storstäderna. Då är vi ett urbant veganmärke för millennials, säger Julia Semb.
Mer om: Ec-go | godis | veganskt


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kycklingproducent har expansion i sikte

Färska kryddor utan krukor

Arlas nya system ger ny produktserie

Åbros satsning blir en av landets största

I en investering på cirka fem miljoner kronor får Åbros bryggeri i Vimmerby tusentals kvadratmeter solpaneler. Energin ska innebära att man framöver bara nyttjar förnybara energikällor.

Dryckesdistributör flyttar verksamheten

Galateas dotterbolag KGA Logistik får dubblad lagerkapacitet med större anläggning – flyttar med cirka 60 anställda.

Litauen stoppar Icas storköp

Det litauiska konkurrensverket stoppar Rimi Baltics förvärv av IKI-kedjan.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Sverige och Finland ska exportera mer tillsammans

Länderna presenterar en avsiktsförklaring med syfte att samarbeta för att öka exporten av livsmedel och drycker. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ser att det kan ge möjligheter för livsmedelsföretag i både Sverige och Finland.

På nytt jobb
Hon ska basa över äggorganisationen

Branschorganisationen Svenska ägg rekryterar ny verksamhetsledare från LRF.

Tusentals Starbucks håller stängt en eftermiddag efter kritik

Internationell prisskörd för svensk producent

På nytt jobb
Flera förändringar inom säljbolaget

Movement group rekryterar ny koncernchef från Essity, etablerar bolag i Norge och byter namn på ett av dotterbolagen.

Mindre parti majspuffar dras tillbaka

Så äter svenskarna

Kommunikationsbyrån Food and friends har publicerat sin årliga matrapport och konstaterar att de svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

Nu ska kunderna följa sina klimatavtryck

Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Förre Findus-vd:n Henrik Hjalmarsson avgår efter endast ett år på posten.

På nytt jobb
Hon vill skapa nästa Daimtårta

Almondy rekryterar Sveriges mästerkock-vinnaren Catarina König som ny produktutvecklare.

Livsmedelsverket: Mer D-vitamin i fler livsmedel

Originalbagarn och Polarbröd är överens

Affären i hamn – EMV-producenten köper ett av Polarbröds tre bagerier och ökar därmed kapaciteten med 30 procent.

JD Stenqvist varslar

Gotlands bryggeri hittar hem

Platsen för det planerade nya bryggeriet har spikats. Vd:n om köpet: "Vi är otroligt glada över den här tomten".

Läskskatt kan vara effektivt

En ny studie utförd i Philadelphia visar att konsumtionen av sötade drycker sjönk drastiskt efter införandet av läskskatt.

Ölmärke gör comeback – efter 56 år

HaV föreslår ålförbud

Myndigheten lägger förslag om fiskeförbud av ål i kustnära områden mellan november och januari.

Oatly ökar takten efter USA-framgångar

Havredrycken mäkta populär bland caféer – nu ska Oatly öka tillverkningen i USA med 50 procent, rapporterar Bloomberg.

På nytt jobb
Ny direktör för inköp hos Coop

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Arla planerar för växtbaserat

På nytt jobb
Vitamin Well-chef byter jobb

På nytt jobb
Från matlandet till måltidsturism

Coop i samarbete med matsvinnsföretag

Dagligvaruhandeln: Endast fossilfri plast 2030

Malmögrossist i konkurs

Lidl vill minska plasten

Miljöpartiet vill införa skatt på importkött

På nytt jobb
Stjärnkocken blir herrgårds-vd

Nu öppnar Jureskogs

Se alla Företagens egna nyheter

Positivt för er som handlar med kommuner, stat och landsting.

Hannovermässan 2018: Pilz nyheter för framtidens fabrik

Missade du ebm-papst på Nordbygg? Se det bästa från montern!

Perfekt ventilation ger stor hampaskörd för laglig cannabis i Schweiz

SSI Schäfer 40 år i Sverige - 4 dagar kvar

IMA dairy food ERCA

Välkommen att besöka oss på Euro Expo mässan i Karlskrona 25-26 April

Ny karamell med noter av frukt

ebm-papst fläkt i luftridåenheter för Sushi-barer

Nomo är på plats i Skellefteå för Euro Expo

Vi satsar på ett hållbart samhälle!

Centrifugalfläkt för kommersiella kök där EC-motorn skyddas från fettångor och het luft

AxFlow presenterar ny dubbelskruvpump från Waukesha Cherry-Burrell

FTNF naturliga flavours baserade på fruktkoncentrat

Tara Pac ännu starkare!

Så sparar RPC Superfos Randers energi

Nu lanseras vår nya större säckklämma WeLoc Gripper 150

Nivåmätning utan flottör

Seminarium - Organisatorisk och social arbetsmiljö, stress och hitta styrkan att leda dig själv!

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 11-12 april

Bull Salicath ApS

Starkare kontrast med nytt gult bläck

Mark filter - hög kvalitet och låg pris

Vi söker fler konsulter inom arbetsmiljö, miljö och KMA - Linköping

Energismart styrning av kondensorfläktar i butiker

Sänd till en kollega

0.214