23948sdkhjf

Absolut prisade för exportbedrift

Vodkatillverkaren utsågs under torsdagen till Årets livsmedelsexportör. Vd: "Vi marknadsför Sverige med varenda flaska."
I samband med Livsmedelsföretagens årliga Matdagen som hölls under torsdagen delades också priset Årets livsmedelsexportör ut – i år för tjugonde året.

Pristagare blev Absolut Company som exporterar i princip hela sin produktion av storsäljaren Absolut vodka (99 procent) till över 150 länder. Det gör också produkten till Sveriges största exportprodukt inom livsmedel.

– Vi marknadsför Sverige med varenda flaska, och att vara en svensk exportprodukt är en stor fördel. Många förknippar Sverige med just kvalitet, hållbarhet, kreativitet och innovation, och för oss är den kopplingen väldigt viktig, säger Anna Malmhake, vd för Absolut Company.

Vinnaren utsågs av en jury bestående av av styrgruppen för exportprogrammet Try Swedish, där representanter från bland annat Livsmedelsföretagen, LRF, Livsmedelsverket, Business Sweden, Sveriges bryggerier samt Kött- och Charkföretagen ingår.

Priset ska enligt beskrivningen gå till ett svenskt livsmedelsföretag som både under det senast året haft stora direkta framgångar och samtidigt grundlagt en långsiktig exportutveckling. Vinnaren får förutom titeln också en prissumma på 300 000 kronor för vilka man får köpa exporttjänster från Business Sweden.

De senaste årens vinnare utgörs av Umlax (2017) och Fria bröd (2016). Priset är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet.

Utdrag ur juryns motivering:
”Att säga att årets vinnare står i en klass för sig själv är en kraftig underdrift. Som för många andra livsmedelsföretag var deras export från början en fråga om överlevnad. Men man gjorde snart mycket mer än att bara överleva. Med en nygammal förpackning och en rad briljanta annonser tog man världen med storm. (...) En kombination av marknadsföring i världsklass och ett konsekvent från-jord-till-bord-tänkande har gjort vinnaren till ett av världens mest kända varumärken. (...) När priset Årets Livsmedelsexportör nu firar 20 år finns det ingen mer passande vinnare, för den här vinnaren utgör själva definitionen av svensk livsmedelsexport.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109