23948sdkhjf

LRF ny delägare när Gårdsfisk tar in 10 miljoner

Investeringen är LRF:s första i organisationens nya satsning på tillväxtverksamheter.
LRF går enligt Land Lantbruk in med 3,75 miljoner kronor när företaget Gårdsfisk tar in totalt 10 miljoner i nya investeringar. De som går in med resterande 6,25 miljoner kronor är Almi Invest, LMK industri och ett antal privata investerare.

För LRF innebär investeringen starten på en ny strategi, där man framöver kommer att satsa på att bygga upp en portfölj av investeringar i tillväxtverksamheter.

– Det här är den första av nya investeringar i tillväxtverksamheter från LRF:s sida. Fiskuppfödning på land är glödhett och här har vi ett fungerande koncept redo att tas ut på marknaden, säger Anders Källström, vd och koncernchef på LRF, i ett pressmeddelande .

Och när man ska hitta en potentiell jämförelse med sin nya investering har LRF:s vd höga tankar, när han väljer att jämföra med en industri som omsätter cirka 60 miljarder kronor om året:

– Gårdsfisk har möjlighet att på sikt bli Sveriges ledande svar på den norska framgången med laxexport, säger Anders Källström.

I och med investeringen tar LRF även en plats i Gårdsfisk styrelse.

För Gårdsfisk, vars koncept går ut på att producera fisk på land i kretslopp med jordbruk, är det här en hjälp för att kunna utöka produktionen som i dag ligger på blygsamma 30 ton fisk om året.

Framöver kommer man nu att starta en franchisemodell där odlare köper konceptet för att sedan leverera fisk tillbaka till Gårdsfisk. Kunderna därefter är främst handel och restauranger.

Främst är det grisbönder som visat intresse, men man har även märkt av ett intresse från kyckling- och äggproducenter.

– En del lantbrukare vill komplettera sin befintliga verksamhet, andra vill ställa om. I flera fall sammanfaller det med generationsskifte på gården, man tittar på nya möjligheter för att locka barnen att ta över, säger Johan Ljungquist, medgrundare i bolaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11