23948sdkhjf

Nya metoder ska rädda utsatt hummer

Västkustens hummerbestånd fortsatt lågt – nu sätts för första gången hummeryngel ut i svenska vatten.
Hummerbeståndet i Skagerrak och Kattegatt är i dåligt skick, kan SLU och Havs- och vattenmyndigheten fastställa i en nyligen släppt rapport. Även under förra året bedömde Havs- och vattenmyndigheten att beståndet i svenska vatten överlag är "historiskt lågt" och man införde därför en del nya fiskeregler.

Enligt SLU:s bedömning har fiskeregler som tidigare satts bara haft kortvariga effekter, och man ser främst att fisket behöver minska för att ge humrarna utrymme att växa till sig.
Nu kommer nästa steg som man hoppas ska ge liv i hummerbeståndet. För första gången i Sverige testar man att sätta ut hummeryngel.

Med finansiell hjälp från Jordbruksverket och Europeiska havs- och fiskerifonden ska västkustska kommunen Sotenäs under tre år föda upp 4 500 hummeryngel som sedan sätts ut i vattnet.

– Det här är en satsning för att försöka få upp hummerbeståndet lokalt och se om en utsättning kan hjälpa till. Fungerar det bra så kan man fortsätta med det och göra det på fler ställen längs kusten, säger Per-Olof Samuelsson, projektledare havsmiljösatsning Sotenäs, till Ekot .

Som en uppföljning kommer man om några år att ta DNA-prov på fångade humrar i området för att se vilka som kommunen satt ut, och därmed hur bra satsningen gick.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094