23948sdkhjf

Danska Coop begränsar köp efter turistrusch

Kinesiska turister hamstrar ekologisk barnmat och tömmer hyllorna – nu sätter Coops danska verksamhet stopp för storköp med nya regler.
Coop i Danmark sätter stopp för hamstring av ekologisk barnmat med en ny regel – nu får kunder endast köpa tolv burkar av Arla foods märke Baby & me, rapporterar Berlingske.

Regeln kommer efter att framförallt kinesiska turister tömt hyllorna på ekologisk barnmat och modersmjölksersättning. I flera fall handlade det om inköp på upp till 60 burkar, något som i sin tur kan ge höga inkomster genom vidareförsäljning i hemlandet.

En del av förklaringen ligger i en skandal som inträffade i Kina 2008, då det uppdagades att flera kinesiska mejerier använde sig av ämnet melamin i framställningen av modersmjölksersättning för att simulera ett högre innehåll av proteiner än vad som egentligen fanns. Ämnet används vanligtvis till framställning av plast och skandalen ledde till att cirka 300 000 barn förgiftades, och sex stycken dödsfall.

Sedan dess är importerad näringsersättning populärt i landet, däribland Arlas Baby & me-produkter. Det syns också på koncernens tillväxt i Kina, där man nästan dubblade omsättningen för detaljhandel och foodservice under förra året.

Samtidigt fördubblade man också försäljningen av ekologiska näringsprodukter i "superpremium-segmentet" riktade mot barn

Försäljningen av såväl Baby & me-produkter – särskilt de ekologiska – som vår mjölk och ost med längre hållbarhet, vilka tillverkas på våra mejerier i Danmark och Tyskland, steg explosivt, säger Tim Ørting Jørgensen, ansvarig för Arla foods försäljning utanför Europa, till Berlingske.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125