23948sdkhjf

Reaktioner på förbundens vildsvins-förslag

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Bucht och regeringen ser förslaget som intressant – branschorganisationen Svenskt viltkött kallar det naivt.

LRF och Svenska jägareförbundets förslag till regeringen, där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag, har nu bemötts med reaktioner från flera håll.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till Land Lantbruk att man tagit emot förslaget och kommer titta vidare på det. Enligt Bucht är det bra att jägare och lantbrukare och kommit med ett gemensamt förslag, då han ser det som en fråga som behöver ett helhetsgrepp.

– Det är positivt med en ökad avskjutning där köttet tas tillvara. Köttet måste vara fritt från trikiner och ha hanterats med samma höga hygieniska kvalitet som vildsvinskött från godkända vilthanteringsanläggningar, säger Sven-Erik Bucht till Land Lantbruk.

I LRF och Svenska jägareförbundets förslag pekar man specifikt mot Tysklands modell som exempel, en modell ministern kallar "intressant".

Branschorganisationen Svenskt viltkött är dock av en annan åsikt – i ett svar kallar de förslaget "en återgång till tidigare, delvis hälsovådlig hantering och försäljning" och pekar mot att det skulle innebära att enskilda jägare och mindre jaktlag ska få sälja vildsvinskött utan veterinärbesiktning och kvalitetskontroll.

Läs också: Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

I förslaget menar LRF och Svenska jägareförbundet att jägare ska utbildas för att på så sätt få kunskaper kring livsmedelshantering och vilda djurs sjukdomar – något förbunden kallar viktiga kunskaper som är enkla att lära sig.

Där håller Svenskt viltkött inte med och skriver i sitt svar:

Läs också: Ny handlingsplan för livsmedelsstrategin – LRF kritiska

"Att tro att en enskild jägare skall kunna utbildas för att genomföra dessa besiktningar själv för att säkerställa livsmedelskvalitén är naivt."

Istället hänvisar man till de cirka 140 certifierade vilthanteringsanläggningar som finns i landet, ett system som man menar innebär att endast kvalitetskött når marknaden.

"Dessa anläggningar är väl utbredda i vildsvinstäta områden. På dessa finns i de flesta fall också möjlighet till så kallat ”återtag”. Det vill säga: jägaren lämnar in sitt vilt, får det besiktigat, styckat, förpackat och märkt och kan därefter välja att konsumera det själv eller sälja det vidare," skriver organisationen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Litet kaffeföretag vände under corona – inleder stort avtal med Lidl

Ålfiskeförbudet fortsätter

SIA Glass designar för återanvändning

Atrias grillar på finska bibliotek

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Den platta vinflaskan gör entré

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Ny vd för Trensums Food

Matsmart planerar att kränga Paolos-produkter

Har direktkontakt med ägaren av varumärket.

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Ny vd för Peckas naturodlingar

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Orkla lanserar lättåtervunnen skål

Gateau öppnar nytt – på nätet

Siljans Chark i konkurs

Energidryck tar järnvägen till kunderna

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Mathem inviger nytt lager – har fördubblat kapaciteten

De första leveranserna sker i dag.

Veg of Lund skiftade försäljningen – omsättningen sjönk med 92 procent

Så gör butikerna med Paolos produkter

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Hållbarhetscertifierad mat tappar marknadsandelar

Västerbottensost + Max = sant

AI ska minska svinnet i växthuset

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet

Savolax med nya ägare och fördubblat mål

Matsmart hittar nya partners i krisen

Frosten slår hårt mot odlarna

Anrikt bageri i konkurs

De tar upp kampen efter Gefleortens nedläggning

Kraftigt minskad inflation – men priset på mat ökar

Se alla Företagens egna nyheter

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Maskinsäkerhet: Gratis online-utställning och konferenser

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Nyinstallation till Coop i Trollhättan

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Sänd till en kollega

0.157