23948sdkhjf

Äggbranschen: Byte gjorde skillnad

Efter foderbyte och egna tester ser man att de tidigare höga dioxinhalterna i ekologiska ägg minskat.
I en rapport från Livsmedelsverket som släpptes 2016 kom myndigheten fram till att ekologiska ägg innehåller tre gånger högre halter av miljögiftet dioxin jämfört med andra ägg.

Det ledde bland annat till att branschorganisationen Svenska ägg satte igång ett arbete med att minska andelen fiskmjöl i fodret, vilket man planerade skulle leda till lägre halter.

Läs också: Gifter i ekoägg ökar – branschen svarar

Nu har Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion gjort egna tester, som visar att nya foderprogram gett resultat.

– Det har tagits prover som visar på en ganska stor sänkning av dioxinhalterna i de ekologiska äggen, och det är branschens egenkontroll som tagit proverna, säger Åsa Odelros vid föreningen, till Sveriges radio.

Samtidigt tillägger hon att foderbytet inte varit helt smärtfritt, och att det kan leda till att produktionstakten går ner.

Ännu väntar Livsmedelsverkets resultat, som efter rapporten fördubblade antalet äggprover. Man utesluter inte att de höga dioxinhalterna kan ha att göra med andra saker än fodret:

– Finner vi sen att det är andra källor än fodret då får vi gå vidare och söker orsaken i stallbyggnader och gårdar där hönsen går, säger Petra Bergkvist, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till Sveriges radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11