23948sdkhjf

Gifter i ekoägg ökar – branschen svarar

Enligt Livsmedelsverket är halterna av miljögift högre i ekoägg än vanliga ägg.
Redan i mitten av 2000-talet uppdagades det att ekologiska ägg innehöll mer av miljögiftet dioxin än vanliga ägg. Det förklarades med att fodret till hönsen var fiskmjöl gjort på Östersjöfisk, varpå kraven på fodret höjdes. Men trots detta har halterna av gifterna dioxin och PCB stigit, skriver TT.

Inga gränsvärden har överskridits, men SLV vill att branschen ska ta tag i saken eftersom dioxin och PCB pågående lagras i kroppen, vilket är skadligt på lång sikt.

– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen Svenska Ägg svarar på informationen med att inleda en utredning till ökningen, men börjar med att minska andelen fiskmjöl i fodret, trots att de påpekar att gifthalterna i ett genomsnittligt ekoägg ligger på 1,4 pikogram per gram fett – långt under gränsvärdet på 5.

Enligt Svenska Ägg är fiskmjölet för närvarande en viktig ingrediens i fodret för ekologisk äggproduktion. Eftersom det ekologiska regelverket förbjuder de syntetiska aminosyror som används i vanlig äggproduktion är fiskmjöl en aminosyrerik ersättare.

– För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081