23948sdkhjf

Sörmländsk soda vinnare i riksfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fermenterad soda med smak av rödbeta och nässla tog hem priset framför musseltapas i Matverks rikstävling.

Under onsdagen avgjordes finalen av Matverk för sjätte året – en tävling där nya, lokala livsmedel från hela Sverige tampas om att ta hem det nationella priset.

Produkterna – som alla har sin grund i lokala råvaror – har tidigare vunnit regionala finaler för att ta sig till finalen, som gick av stapeln i samband med årliga Gastronomiskt forum.

Förstaplatsen togs hem av det sörmländska bidraget – en fermenterad soda i säsongens smak (i denna tappning rödbeta och nässla).

"Vinnaren visar att framtiden kan vara både njutningsfull, hälsosam och hållbar", skriver juryn bland annat i sin motivering. Produkten tog även hem stjärnkocken Mathias Dahlgrens (hedersordförande i anordnande Gastronomiska samtal) utmärkelse "Rätt i tiden" för sin kombination av gott och sunt.

Läs också: Han är klar för Saltå kvarn

En av produktens upphovspersoner, Daniel Lindström från Eskilstuna, ser att drycken kan fungera som ett bra alternativ till alkoholfri öl och kommer framöver att producera sodan med restauranger som främsta målgrupp.

– Jag är lite chockad, har aldrig deltagit i Gastronomiskt forum förut och är bara en kille som gillar att experimentera hemma med örter, viltplockat och ekologiska grönsaker. Jag är ingen kock och har aldrig varit på något sådant här gastronomiskt evenemang. Däremot har jag jobbat på café tidigare med vegansk inriktning, säger han till Nyköpings kommuns hemsida.

Läs också: Saltå och Pyramidbageriet startar samarbete

Med vinsten placerade man sig framför den bohuslänska produkten musseltapas (färdigkokta och förpackade musslor med tillbehör) från Orust shellfish som kom på andra plats. På tredje plats kom representanterna från Stockholm: Saltå Kvarn och pitabrödsbageriet Il Forno Della Pita, som tillsammans utvecklat ett surdegspitabröd.

Ytterligare två priser delades ut under dagen – "Årets kulturmöte" samt "Årets bästa vän i köket". Den förra titeln gick till Högbo gårdshandelsförening från Gästrikland, som utvecklat en yoghurtboll med havtorn, medan den senare gick till Närke-företaget Boonaturs Bra buljong viltconsommé.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Hon blev Årets Ölutvecklare 2018

Skapade en Facebookgrupp för kvinnor och ickebinära.

Nu går engångsgrillen mot sin död

Arla satsar mångmiljonbelopp på forskning

Ska leda till en mer miljöneutral livsmedelsproduktion.

Grossister håller på årets Kalix löjrom

Zoégas minskar sina koldioxidutsläpp

Genom att minska mängden plast reduceras koldioxidutsläppen.

Icas monsterbajs ska lyfta säljet

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Santa Marias nya kryddförpackning får tummen upp av Reumatikerförbundet

Certifieras med ”Approved by Swedish Rheumatism Association”.

Hotellkedja firar Apple Week – vill ta vara på höstens skörd

"En win-win-situation"

Chokladstout vann Nolia Beer Master 2018

"Jag gillar den moderna stouten med mycket smak och mycket laktos som är chock och krämiga"

Kronfågel och KLS Ugglarps i samarbete

"Detta kommer att skapa en solid grund för gemensam tillväxt"

Dafgård installerar pallastare

Leverantör är ängelholmsbaserade Intersystem.

Max utökar sitt gröna sortiment

Så gick det för Löfbergs "Drick Upp"-kampanj

Många slöt upp när rosteriet kampanjade mot kaffeslattar.

Det här är årets Hantverksglögg från Blossa

Glöggserien som hyllar nordiskt hantverk.

2

De deltar på Nordic Organic Food Fair-mässan

Stora jättar visar upp trender.

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Ölbrist i klimatförändringarnas spår

Förutom brist på den populära rusdrycken väntas även priserna stiga.

Liten del matsvinn går till behövande

Anställda anklagas för korruption och människohandel

Dansk startup ska utmana restaurangerna

1

Falafelingrediens återkallas – innehåller farligt färgämne

Färgämnet används för att färga avloppsvatten.

Norsk läsk backar efter påtryckningar

Men Coca Cola är inte nöjda - ser namnbytet som en kränkning.

Niklas Ekstedt i samarbete med Linas Matkasse

Två matprofiler med fokus på näringsberäknad vardagsmat.

Bro Burger öppnar nytt

Lantmännen återkallar müsli – kan orsaka allergiska reaktioner

Mathems vd sågar granskningen

De satsar allt på bananimporten

Nu ska Änglamark förändras i grunden

Priset på mat följer inflationen

Burgerkedja på offensiven

HK Scan säger upp 165

Svenska kött- och charkföretag satsar på export

”Skitmarginaler”

Då lämnar Axfood sin kvartalsredovisning

Trög månad för Ica

Bedragare stal bonuspoäng på Coop

Se alla Företagens egna nyheter

Vi ställer ut på Elmia underleverantörsmässa 2018

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Absolutgivare med I/O Link från TR electronic

XL crispy panerad kycklingburgare, 140 g

Imorgon ställer Wellplast ut på Scanpack!

IMA dairy food ERCA

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

API och AXXOS byter namn efter den framgångsrika sammanslagningen och är nu OPTIWARE - en nordisk l

Många nyheter i vår monter A01:55 på Scanpack

Kan maskiner tänka?

Besök Wellplast på Scanpack!

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Teltek i Örebro AB på Scanpack!

Safer Food => Better Business

Svenska Pump ställer ut på Scanpack i monter B05:72.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Ses vi i vår monter B07:60.?

Wellplast ställer ut på Scanpack

Bull Salicath ApS

Besök Wellplast på Scanpack!

Chark-SM 2018

Air Liquide presenterar ALIGAL för förpackning i modifierad atmosfär på Sca...

Sänd till en kollega

0.217