Sörmländsk soda vinnare i riksfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fermenterad soda med smak av rödbeta och nässla tog hem priset framför musseltapas i Matverks rikstävling.

Under onsdagen avgjordes finalen av Matverk för sjätte året – en tävling där nya, lokala livsmedel från hela Sverige tampas om att ta hem det nationella priset.

Produkterna – som alla har sin grund i lokala råvaror – har tidigare vunnit regionala finaler för att ta sig till finalen, som gick av stapeln i samband med årliga Gastronomiskt forum.

Förstaplatsen togs hem av det sörmländska bidraget – en fermenterad soda i säsongens smak (i denna tappning rödbeta och nässla).

"Vinnaren visar att framtiden kan vara både njutningsfull, hälsosam och hållbar", skriver juryn bland annat i sin motivering. Produkten tog även hem stjärnkocken Mathias Dahlgrens (hedersordförande i anordnande Gastronomiska samtal) utmärkelse "Rätt i tiden" för sin kombination av gott och sunt.

Läs också: Han är klar för Saltå kvarn

En av produktens upphovspersoner, Daniel Lindström från Eskilstuna, ser att drycken kan fungera som ett bra alternativ till alkoholfri öl och kommer framöver att producera sodan med restauranger som främsta målgrupp.

– Jag är lite chockad, har aldrig deltagit i Gastronomiskt forum förut och är bara en kille som gillar att experimentera hemma med örter, viltplockat och ekologiska grönsaker. Jag är ingen kock och har aldrig varit på något sådant här gastronomiskt evenemang. Däremot har jag jobbat på café tidigare med vegansk inriktning, säger han till Nyköpings kommuns hemsida.

Läs också: Saltå och Pyramidbageriet startar samarbete

Med vinsten placerade man sig framför den bohuslänska produkten musseltapas (färdigkokta och förpackade musslor med tillbehör) från Orust shellfish som kom på andra plats. På tredje plats kom representanterna från Stockholm: Saltå Kvarn och pitabrödsbageriet Il Forno Della Pita, som tillsammans utvecklat ett surdegspitabröd.

Ytterligare två priser delades ut under dagen – "Årets kulturmöte" samt "Årets bästa vän i köket". Den förra titeln gick till Högbo gårdshandelsförening från Gästrikland, som utvecklat en yoghurtboll med havtorn, medan den senare gick till Närke-företaget Boonaturs Bra buljong viltconsommé.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Orkla Foods återkallar ravioli – kan orsaka allergiska reaktioner

"Våra kunder och konsumenter ska alltid kunna lita på att den mat och dryck vi levererar har rätt innehåll"

Ny mejerimärkning stoppar svinn

Nu inför Arla en ny datummärkning för att konsumenterna ska slänga mindre mat.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Ica: ”Prispress är det sista vi vill ha”

Spannmålsbrist ger prissmäll i butikshyllorna

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött.

Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Ny packlösning för minskat matsvinn

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

Konsum i Karlstad bygger om

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Nu brygger Guinness öl på amerikansk mark

Satsningen är den första i USA på 60 år.

Nu kan du prata med MonICA

Han blir ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Ölmärket Coronas ägare mångmiljardinvesterar i cannabis

Ett nytt sätt att hitta intäkter under svag tillväxt.

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

Värmen sänker tron på framtiden

Alkoholfri öl mer populärt än någonsin

Det visar en undersökning framtagen på uppdrag av Carlsberg.

Ny nod för life science och livsmedel

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Importföretag firar framgångar

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Fransk jätte köper ekokedja

Rekordsommar – för konkurser

Kunderna får övernatta i sval butik

Rekordsommar – för konkurser

Se alla Företagens egna nyheter

Mer ljusintensitet även med diffust ljus

Kräsna katter väljer ... en Paintainer®-hink.

SSI Schäfer 40 år

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

IMA dairy food HASSIA

Träffa AxFlow på Euro Expo Umeå 29-30 Augusti 2018

Seminarium: Ny utgåva av ISO 22000 – Ledningssystem för livsmedelssäkerhet

Minskat spill till glädje för miljön

Världens bästa automationslösningar

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Har du ett nytt projekt?

Besök os på FachPack 2018 i September

IMA dairy food GASTI

AF Packaging Solutions

Compact I/O 5069 ger högre prestanda och diagnostik för smarta maskiner

IMA dairy food HAMBA

Nyemission ger Tyringe ny delägare

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Sänd till en kollega

0.233