23948sdkhjf

Sörmländsk soda vinnare i riksfinal

Fermenterad soda med smak av rödbeta och nässla tog hem priset framför musseltapas i Matverks rikstävling.
Under onsdagen avgjordes finalen av Matverk för sjätte året – en tävling där nya, lokala livsmedel från hela Sverige tampas om att ta hem det nationella priset.

Produkterna – som alla har sin grund i lokala råvaror – har tidigare vunnit regionala finaler för att ta sig till finalen, som gick av stapeln i samband med årliga Gastronomiskt forum.

Förstaplatsen togs hem av det sörmländska bidraget – en fermenterad soda i säsongens smak (i denna tappning rödbeta och nässla).

"Vinnaren visar att framtiden kan vara både njutningsfull, hälsosam och hållbar", skriver juryn bland annat i sin motivering. Produkten tog även hem stjärnkocken Mathias Dahlgrens (hedersordförande i anordnande Gastronomiska samtal) utmärkelse "Rätt i tiden" för sin kombination av gott och sunt.

En av produktens upphovspersoner, Daniel Lindström från Eskilstuna, ser att drycken kan fungera som ett bra alternativ till alkoholfri öl och kommer framöver att producera sodan med restauranger som främsta målgrupp.

– Jag är lite chockad, har aldrig deltagit i Gastronomiskt forum förut och är bara en kille som gillar att experimentera hemma med örter, viltplockat och ekologiska grönsaker. Jag är ingen kock och har aldrig varit på något sådant här gastronomiskt evenemang. Däremot har jag jobbat på café tidigare med vegansk inriktning, säger han till Nyköpings kommuns hemsida .

Med vinsten placerade man sig framför den bohuslänska produkten musseltapas (färdigkokta och förpackade musslor med tillbehör) från Orust shellfish som kom på andra plats. På tredje plats kom representanterna från Stockholm: Saltå Kvarn och pitabrödsbageriet Il Forno Della Pita, som tillsammans utvecklat ett surdegspitabröd.

Ytterligare två priser delades ut under dagen – "Årets kulturmöte" samt "Årets bästa vän i köket". Den förra titeln gick till Högbo gårdshandelsförening från Gästrikland, som utvecklat en yoghurtboll med havtorn, medan den senare gick till Närke-företaget Boonaturs Bra buljong viltconsommé.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094