23948sdkhjf

Sörmländsk soda vinnare i riksfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fermenterad soda med smak av rödbeta och nässla tog hem priset framför musseltapas i Matverks rikstävling.

Under onsdagen avgjordes finalen av Matverk för sjätte året – en tävling där nya, lokala livsmedel från hela Sverige tampas om att ta hem det nationella priset.

Produkterna – som alla har sin grund i lokala råvaror – har tidigare vunnit regionala finaler för att ta sig till finalen, som gick av stapeln i samband med årliga Gastronomiskt forum.

Förstaplatsen togs hem av det sörmländska bidraget – en fermenterad soda i säsongens smak (i denna tappning rödbeta och nässla).

"Vinnaren visar att framtiden kan vara både njutningsfull, hälsosam och hållbar", skriver juryn bland annat i sin motivering. Produkten tog även hem stjärnkocken Mathias Dahlgrens (hedersordförande i anordnande Gastronomiska samtal) utmärkelse "Rätt i tiden" för sin kombination av gott och sunt.

Läs också: Kvarnbolaget ska bli mer miljövänligt

En av produktens upphovspersoner, Daniel Lindström från Eskilstuna, ser att drycken kan fungera som ett bra alternativ till alkoholfri öl och kommer framöver att producera sodan med restauranger som främsta målgrupp.

– Jag är lite chockad, har aldrig deltagit i Gastronomiskt forum förut och är bara en kille som gillar att experimentera hemma med örter, viltplockat och ekologiska grönsaker. Jag är ingen kock och har aldrig varit på något sådant här gastronomiskt evenemang. Däremot har jag jobbat på café tidigare med vegansk inriktning, säger han till Nyköpings kommuns hemsida.

Läs också: Här är företagen som kan vinna reklampriser

Med vinsten placerade man sig framför den bohuslänska produkten musseltapas (färdigkokta och förpackade musslor med tillbehör) från Orust shellfish som kom på andra plats. På tredje plats kom representanterna från Stockholm: Saltå Kvarn och pitabrödsbageriet Il Forno Della Pita, som tillsammans utvecklat ett surdegspitabröd.

Ytterligare två priser delades ut under dagen – "Årets kulturmöte" samt "Årets bästa vän i köket". Den förra titeln gick till Högbo gårdshandelsförening från Gästrikland, som utvecklat en yoghurtboll med havtorn, medan den senare gick till Närke-företaget Boonaturs Bra buljong viltconsommé.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Delicato slutar med burägg

Hydroscand etablerar sig på Gotland

"Köttfrågan får inte polariseras"

LRF har vänt trenden

Medlemstalen ökar igen.

Svenska bönder satsar på sol

Tetra Pak först med fyrfärgs digitaltryck

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Sia slutar med palmolja

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Inga fossil för kryddföretaget

Systembolaget varnar vinleverantör

Lantmännen Unibakes australiska köp klart

Axfood backar efter matbluffen

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Sveriges första rödbetskokeri invigt

Food Supply pratar med Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Systemet med returlådor sprids

Bergendahls minskade svinnet 2018

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

De prisar sina leverantörer

HKScan prisar gris-, lamm-, och nötleverantörer.

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

På nytt jobb
Ny CFO på Scandi Standard

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Svampgruvan i Kiruna stängs

Vad hände med nyheterna?

På nytt jobb
Nicks rekryterar för expansion

Utebliven registrering kostar

På nytt jobb
Livsmedelsföretagen med ny chef

Lågt transfett kan bli lag

På nytt jobb
Ny vd på Circle K

Årstiderna expanderar

Se alla Företagens egna nyheter

Kall mjölk i affären tack vare Secomea (TR Electronic Nordic)

Möt Christian Berner på EuroExpo i Västerås

Carsten Ederer ny VD på ebm-papst AB

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

ebm-papst har öppnat ett Center of Excellence i Melbourne

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Träffa AxFlow på Euro Expo Västerås 23-24 januari

SmartLight-indikeringsenhet för tydliga uppgifter från produktionen

Högt i tak - Trånga golvytor?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Synglas till process industrin

Ny försäljningsingenjör på ebm-papst OEM-avdelning

Tekniskt glas er mer än bara syns skull

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Beneo lanserar en ny funktionell "Clean Label" risstärkelse

God Jul & Gott Nytt År

Westhove Yellow lentil - gult linsmjöl

Hållbar installation i Coop Dals Ed

God Jul & Gott Nytt År

God jul och gott nytt år till er alla

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

God Jul

Hög miljömedvetenhet när City Gross öppnade i Eskilstuna

Ny video om förpackningar för mejeriprodukter

New In-Sight 9912 from Cognex

Sänd till en kollega

0.135