23948sdkhjf

Sörmländsk soda vinnare i riksfinal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fermenterad soda med smak av rödbeta och nässla tog hem priset framför musseltapas i Matverks rikstävling.

Under onsdagen avgjordes finalen av Matverk för sjätte året – en tävling där nya, lokala livsmedel från hela Sverige tampas om att ta hem det nationella priset.

Produkterna – som alla har sin grund i lokala råvaror – har tidigare vunnit regionala finaler för att ta sig till finalen, som gick av stapeln i samband med årliga Gastronomiskt forum.

Förstaplatsen togs hem av det sörmländska bidraget – en fermenterad soda i säsongens smak (i denna tappning rödbeta och nässla).

"Vinnaren visar att framtiden kan vara både njutningsfull, hälsosam och hållbar", skriver juryn bland annat i sin motivering. Produkten tog även hem stjärnkocken Mathias Dahlgrens (hedersordförande i anordnande Gastronomiska samtal) utmärkelse "Rätt i tiden" för sin kombination av gott och sunt.

Läs också: Kvarnbolaget ska bli mer miljövänligt

En av produktens upphovspersoner, Daniel Lindström från Eskilstuna, ser att drycken kan fungera som ett bra alternativ till alkoholfri öl och kommer framöver att producera sodan med restauranger som främsta målgrupp.

– Jag är lite chockad, har aldrig deltagit i Gastronomiskt forum förut och är bara en kille som gillar att experimentera hemma med örter, viltplockat och ekologiska grönsaker. Jag är ingen kock och har aldrig varit på något sådant här gastronomiskt evenemang. Däremot har jag jobbat på café tidigare med vegansk inriktning, säger han till Nyköpings kommuns hemsida.

Läs också: Här är företagen som kan vinna reklampriser

Med vinsten placerade man sig framför den bohuslänska produkten musseltapas (färdigkokta och förpackade musslor med tillbehör) från Orust shellfish som kom på andra plats. På tredje plats kom representanterna från Stockholm: Saltå Kvarn och pitabrödsbageriet Il Forno Della Pita, som tillsammans utvecklat ett surdegspitabröd.

Ytterligare två priser delades ut under dagen – "Årets kulturmöte" samt "Årets bästa vän i köket". Den förra titeln gick till Högbo gårdshandelsförening från Gästrikland, som utvecklat en yoghurtboll med havtorn, medan den senare gick till Närke-företaget Boonaturs Bra buljong viltconsommé.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hälsingestintan i konkurs – mobila slakteriet får inte ihop ekonomin

Avslöjar: Panini släpper Amazon Go-koncept: ”Först på marknaden”

Paninis nya Grab and go-koncept ska ta snabbmatskedjan in i den tekniska framtiden.

På nytt jobb
Han lämnar Cloetta

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Branschen smörar för veganerna

Veganska smörgåspålägg breder ut sig

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Burger King och Max lanserar varsitt vegoalternativ.

Jordgubbsskörden väntas bli riklig

Ekobutik i konkurs

Njie breddar – lanserar klädkollektion

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Vitlöksodlare gynnas av handelskrig

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kopparbergs backar

Coop vill inte slänga ägg – kritiserar EU-regler

IVL och livsmedelsbranschen ska minska svinnet

På nytt jobb
HK Scans HR-direktör går till Coop

Ica går över till svenskodlade plommontomater

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Mackmyra ökar i omsättning men även i förlust

Nu kommer ölglassen

Nu träder nya transfettsreglerna i kraft

Stora Enso satsar på intelligenta automater

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Peckas naturodlingar i universitetsstudier

På nytt jobb
Ny vd på Pizza Hut

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Matpriserna står stilla

Rekord i matavfallsinsamling

Se alla Företagens egna nyheter

Testa dig själv: Hur mycket kan du om plast och hållbarhet?

R 5 RD Nya generationens vakuumpump

Studio 5000 Logix Designer Tips & Trix

Tillförlitlig information av era automationsprocesser i realtid!

Kan plast förhindra matsvinn?

Välj rätt bland våra belysningsmetoder!

Industrimässa med brett multibrand sortiment från Nomo

Glasrör och glasstavar från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

Lagafors i fokus när världens ledande fackmässa för köttindustrin ägde rum i Frankfurt

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

När du vill transportera gasflaskor i din personbil

ebm-papst fläktserie AxiBlade utökas med fläktar i mindre storlekar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

Norskt eko-mejeri väljer bägare från RPC Superfos

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Component...

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

Synglas i hög kvalitet - Mirit Glas

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvec...

Varför sågverk behöver automatisering

Sänd till en kollega

0.173