23948sdkhjf

Arlas nya system ger ny produktserie

Serien Sommarmjölk ska produceras på mjölk från kor som gått ute längre om dagarna än vad lagstiftningen kräver. I gengäld får de mjölkbönder som ansluter sig till systemet mer betalt.
Arla lanserar i år ett nytt system, som går under namnet Sommarmjölk – det innebär att man ger mer betalt till de mjölkbönder som väljer att ha ute korna på sommarbete 25 procent längre än dagens betesregler.

Mjölken kommer användas till en ny produktserie under samma namn, som omfattar mjölk, filmjölk, gräddfil och grädde. Förpackningarna kommer också märkas med stämpeln "Mera pengar till bönderna", meddelar Arla.

– Vi kommer inte att höja det rekommenderade priset mot konsument eller ta extra betalt för dessa produkter. Vi ger helt enkelt konsumenten en möjlighet att välja mjölk som premierar god djuromsorg, säger Kristina Hammerö, kategoriansvarig för mjölk på Arla, i ett uttalande.

Totalt har drygt 70 procent av Arlas mjölkbönder som producerar konventionell mjölk anslutit sig till systemet. De som går med i systemet och följer riktlinjerna kommer få en extra ersättning på 7,2 öre/kg mjölk från maj till augusti. Eftersom det är nytt för i år kommer dock inte all mjölk som ingår i Sommarmjölk-produkterna att komma från kor som går ute längre, tillägger Arla.

Enligt dagens regler ska mjölkkor vara utomhus minst sex timmar per dygn. Den totala perioden beror på var landet man befinner sig: fyra månader under betessäsongen i södra Sverige, tre månader i mellersta Sverige och två månader i norra Sverige. En ökning med 25 procent motsvarar alltså 15-30 dagar extra beroende på geografiskt läge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079