23948sdkhjf

Ny förening vill skydda polkagrisen

Totalt 14 producenter i Gränna har gått samman med mål att slå vakt om stadens polkagrisar.
I Gränna har 14 kokerier gått ihop för att bilda Polkagrisgruppen – tillsammans vill man ge extra skydd till stadens mest kända produkt. En ansökan om att ge polkagrisar från Gränna märkningen skyddad geografisk beteckning ska se till att ingen utomstående kopierar den rödvita polkagrisstången, där smak, form och förpackningspappret ingår, skriver Jönköpings-Posten .

– Det är viktigt för orten Gränna att vi kan bevara hantverket med polkagrisar i regionen, och framför allt i Gränna. Det är det viktigaste. Vi vill inte bli kopierade någonstans ute i Europa, säger Calle Roman, vd för Grenna Polkagriskokeri, som anslutit sig till gruppen, enligt tidningen.

Ansökan behandlas nu av Livsmedelsverket, där synpunkter från olika remissinsatser, vilket också ska ske på en europeisk nivå innan beslut tas.

Märkningen skyddad geografisk beteckning (SGB) är den näst högsta av sitt slag, där produktion, bearbetning eller beredning sker inom ett specifikt geografiskt område och där råvarorna kan komma från annan plats. Där ingår sedan tidigare osten Svecia, skånsk spettkaka samt bruna bönor från Öland.

Den högsta nivån, skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är kraven hårdare – då måste råvaruproduktion, bearbetning och beredning av produkten ske inom ett specifikt område. Svenska produkter som omfattas av den skyddsklassen i dag är Kalix löjrom och Upplandskubb.

Polkagrisgruppen beräknar att ett godkännande i frågan skulle höja värdet långsiktigt för polkagrisen, och att processen kan vara kvar om ett till två år, säger representanter till JP.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078