23948sdkhjf

Vänerlöjrom söker produktskydd

Löjrommen först ut med ansökan om skyddad ursprungsbeteckning i nytt projekt.
Hushållningssällskapet Skaraborg har sedan tidigare fått i uppdrag av Jordbruksverket att arbeta fram ansökningar om fler svenska produkter med skyddad ursprungsbeteckning. Projektet, som går under namnet Gastronomiska regioner och finansieras av Landsbygdsprogrammet, har som mål att skicka in 20 ansökningar fram till 2019.

Först ut i satsningen är Vänerlöjrom, vars varumärkesägare under tisdagen skickade in en ansökan om skyddad ursprungsbeteckning till Livsmedelsverket. Bakom varumärket står Vänerlöjrom ekonomisk förening, en sammanslutning av 17 fiskare som sedan föreningens bildande 2014 jobbat för en kvalitetssäkring och försäljning av produkten under ett gemensamt varumärke.

– Vi vill få ytterligare en kvalitetsmärkning på vår löjrom, en märkning som också är välkänd i Europa. En skyddad ursprungsbeteckning kan stärka skyddet ytterligare kring vår produkt och skapa ett mervärde för oss fiskare, säger föreningens ordförande Thommy Möller i ett pressmeddelande.

I dag finns det fem produkter i Sverige med en skyddad geografisk- eller ursprungsbeteckning som registrerats av EU: Kalix löjrom, Upplandskubb, bruna bönor från Öland, Sveciaost och skånsk spettekaka. I och med en registrering skyddar man livsmedel med ett tydligt geografiskt ursprung från plagiat och otillbörligt användande. Inom EU finns i dag över 1 500 produkter med ett sådant skydd.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094